SAD oborile iranski dron u međunarodnim vodama

Iranski dron se, kako je Tramp naveo, nalazio na manje od 1.000 jardi od američkog razarača u Ormuskom moreuzu

Predsednik SAD Donald Tramp je saopštio da je sa američkog razarača „Bokser“ uništen iranski dron u Ormuskom moreuzu. Teheran odgovara da nema informaciju o obaranju. Iranski dron se, kako je Tramp naveo, nalazio na manje od 1.000 jardi od američkog razarača u Ormuskom moreuzu.

“ ‘Bokser’ je bio u odbrambenoj akciji zbog drona koji je došao veoma blizu, približno na 1.000 jardi, ignorišući više poziva da odstupi. Bio je pretnja za bezbednost broda i njegovo osoblje“, rekao je Tramp dodajući da je bespilotna letelica momentalno uništena. Ocenio je da je to poslednji u nizu provokativnih poteza Teherana protiv brodova koji se kreću u međunarodnim vodama.

„SAD zadržavaju pravo da brane svoju posadu, objekte i interese, i pozivaju sve nacije da osude pokušaj Irana da naruši slobodu plovidbe i globalne trgovine. Takođe, pozivam druge nacije da zaštite svoje brodove koji prolaze kroz Ormuz i da sarađuju s nama u budućnosti“, istakao je Tramp.

Iz Pentagona je saopšteno da se incident dogodio oko deset ujutru po lokalnom vremenu, dok je „Bokser“ bio u međunarodnim vodama i sprovodio planirani prolazak kroz Ormuski moreuz, kada mu se na preteću blizinu približio iranski dron.

Američka bespilotna letelica je u junu oborena u međunarodnom vazdušnom prostoru nad Ormuskim moreuzom. Iranska revolucionarna garda je tada poručila da je dron poleteo iz američke baze na jugu Persijskog zaliva i ugasio opremu za identifikaciju, što je kršenje pravila u avijaciji. Tramp je tada poručio Iranu: Napravili ste veliku grešku.

TEHERAN: NEMAMO INFORMACIJU O OBARANjU
Iranski šef diplomatije, koji je u to vreme bio u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, nema informacije o obaranju bespilotne letelice.

„Pitanje obaranja našeg drona je i dalje pod istragom. Na osnovu poslednjih informacija koje sam dobio iz Teherana, apsolutno nemamo informacija o tome da smo izgubili dron“, rekao je šef diplomatije Muhamed Džavad Zarif.

Incident, koji iranske vlasti nisu potvrdile, dogodio se u danu kada su iranski državni mediji objavili da je Iran zaplenio tanker u Ormuzu za koji se veruje da pripada Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Iranska državna televizija nije objavila više detalja o zaplenjenom tankeru osim da je brod imao 12 članova posade i da je zaplenjen zbog navodnog krijumčarenja oko milion litara goriva.

 

Izvor Ej-Bi-Si/Rojters/RTS, 18. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u