Ukrajina pred izborima: Zelenski na 50 odsto, na drugom mestu proruski kandidat

Stranku koja je dobila ime po komediji u kojoj je igrao Zelenski, podržava 52 odsto Ukrajinaca koji žele da izađu na izbore

Stranka predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog „Sluga narodu“ prema anketama ima najviše podrške uoči parlametarnih izbora koji će se održati u nedelju.

Zelenski koji je, kada je u maju došao na funkciju predsednika, bio suočen sa velikim brojem protivnika u parlamentu, zatražio je prevremene izbore za ukrajinski parlament kako bi osvojio većinu koja će mu pomoći u obećanoj borbi protiv korupcije i u ostalim reformama, piše novinska agencija AP.

Prema istraživanju koje je radio kijevski Institut za sociologiju, stranku koja je dobila ime po komediji u kojoj je igrao Zelenski, podržava 52 odsto Ukrajinaca koji žele da izađu na izbore. Stranka na čijem je čelu jedan od najbližih saradnika predsednika Rusije Vladimira Putina, tajkun Viktor Medvedčuk prema anketama nalazi se na drugom mestu sa 10 odsto.

Partija Zelenskog želi da nastavi sa prozapadnim kursom i vodi zemlju ka Evropskoj uniji i NATO-u, zajedno sa paketom ekonomskih reformi. „Pozicija naroda Ukrajine je usmerena ka Evropi i biće pogrešno to ponovo razmatrati“, rekao je lider partije „Sluga narodu“, Dmitro Razumkov za AP. Iz te partije kažu da žele da se fokusiraju na oživljavanje reformi protiv korupcije koje su usporene za vreme Porošenkove vladavine.

Sa druge strane, Medvedčuk je rekao da je za Ukrajinu pravi kurs da poboljša odnose sa Rusijom, koji su narušeni nakon ruske aneksije Krima 2014. „Ukoliko ne obnovimo ekonomske odnose sa Rusijom nećemo moći da prebrodimo ekonomsku krizu koja nastravlja da se pogoršava“, rekao je on za AP. Razumkov je rekao da će njegova partija da sarađuje sa Rusijom na rešavanju konflikta kako bi se postigao mir na istoku, ali „ne po svaku cenu“.

 

Izvor AP/Beta/B92, 18. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u