Jakov Kedmi: Pitanje je vremena kad će Erdogan pokazati nuklearne ambicije

„Turska će postati prava regionalna sila tek kad postane nuklearna sila. Pitanje je vremena kada će Erdogan zakoračiti na taj put“, rekao je on

NATO se suočio sa najvećom unutrašnjom krizom zbog toga što je Turska – uprkos pritiscima i pretnjama iz Vašingtona i Brisela – kupila i preuzela ruske zenitne raketne sisteme S-400. Ovo je objavio uticajni Tajms koji se pozvao na „izvore u samom vrhu vlasti SAD“ i naveo da se radi o „najvećoj krizi poslednjih decenija“.

Isti list ukazuje da je odluka Bele kuće i Pentagona da Tursku zbog S-400 isključe iz programa proizvodnje lovaca-bombardera pete generacije F-35 dodatno pokvarila odnose Ankare i Vašingtona. Tajms prenosi procenu vrha SAD i zapadne vojne alijanse da Turska sa S-400 „više nije pravi deo protivkraetne odbrane NATO“.

List je objavio i tvrdnju generala Džeka Kina, bivšeg zamenika načelnika štaba kopnenih snaga SAD koji je sada nezavisni savetnik Donalda Trampa, da je Ankara kupovinom S-400“uputila otvoreni izazov unutrašnjem poretku NATO“. Bivši visoki funkdioner Pentagona Erik Edelman, koji je bio i ambasador SAD u Turskoj, izjavio je:

„Počela je ozbiljna kriza u odnosima između Vašingtona i Ankare koja će biti i duboka i dugotrajna. Turska već neko vreme više nije pouzdani saveznik NATO. Da sve bude još gore, alijansa nema mehanizam za isključivanje loših saveznika“.

Evo, počeše zapadne siledžije da se češu i osvrću. A stvari će po njih, po svemu sudeći, biti još gore. Bivši šef izraelske obaveštajne službe Nativ – Jakov Kedmi – procenjuje i prognozira:

„Turski lider Redžep Tajip Erdogan želi da svojoj zemlji povrati moć. On je u svoje vreme Egipćanima rekao da ih Turska nije vekovima držala pod okupacijom već branila od štetnog uticaja zapadne civilizacije. Erdogan se odlučio za S-400 zato što želi da Turska postane samostalna i značajna vojna veličina. U svakom slučaju, veća nego u okvirima NATO. Zato neće biti iznenađenje ako od Rusije zatraži i njene lovce pete generacije Su-57, možda i Su-36. To je logika puta kojim je krenuo“.

Kedmi čak naglašava: „Turska će postati prava regionalna sila tek kad postane nuklearna sila. Pitanje je samo vremena kada će Erdogan zakoračiti i na taj put“.

 

Izvor Fakti, 20. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u