Blic: Haradinaj se oteo kontroli

„Haradinaj se oteo kontroli, čak i kada je o Amerikancima reč. Apsolutno nije hteo da sluša ničije sugestije“, navode diplomatski izvori

Ostavka Ramuša Haradinaja odblokiraće i restartovati pregovore Beograda i Prištine, saznaje Blic. Takse koje je uvela vlada u Prištini biće privremeno suspendovane.

Ramuš Haradinaj podneo je neopozivu ostavku na mestu predsednika vlade u Prištini, a kao razlog naveo je to što je dobio poziv da da iskaz pred Specijalnim sudom u Hagu, u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine. Prema saznanjima Blica, u poslednjih nekoliko meseci već je ispitano oko 20 svedoka u slučaju protiv Haradinaja.

Suštinski pregovori Beograda i Prištine o budućnosti Kosova već duže vreme su blokirani zbog uvođenja taksa na robu iz Srbije na kojima je insistirao Ramuš Haradinaj.

Prema saznanjima Blica, Haradinaju je sugerisano iz svih centara moći da takse suspenduje kako bi Beograd i Priština opet seli za sto. Tokom perioda koji je proveo na čelnoj funkciji u prištinskoj vladi Haradinaj je bio izričiti protivnik bilo kakve korkecije granica i kompromisa između Beograda i Prištine.

– Haradinaj se oteo kontroli, čak i kada je o Amerikancima reč. Apsolutno nije hteo da sluša ničije sugestije. Takav agresivan stav i potezi koji su usledili, Beograd i Prištinu su vodili u stanje zamrznutog konflikta, koji prate sporadični incidenti na terenu – kaže izvor Blica iz diplomatskih krugova u Prištini.

On dodaje da je Haradinaj odbijao i razgovore sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i predsednikom prištinskog parlamenta Kadrijem Veseljijem.

Problemi su se prelili i na međunarodni plan i trajali su mesecima, dok sa druge strane Evropsljani ukljkučeni u dijalog, ali i Amerikanci žele rešenje kosovskog pitanja.
– Ramuš Haradinaj mogao je u Hagu da ode i kao svedok. Od kako je fomiran Sud za zločine OVK promenjen je tužilac i sada je na čelu tužilac koji praktično odgovara američkoj administraciji – kaže izvor Blica.

Haradinaj kao osumnjičeni u Hagu je – ili privremeno čišćenje političke scene u Prištini ili je međunarodna zajednica krenula u trajno čišćenje – što ćemo videti po naredim osumnjičenima.

KO MU JE DAO ZELENO SVETLO?
Predmet spekulacija u Prištini je ko je Haradinaju dao zeleno svetlo, a sa njim i garancije da takse i institiranje na „celovitom, nezavisnom Kosovu“ gura mesecima, a kako se ispostavilo i do svoje optužnice, koja je, sudeći po Haradinajevom ponašanju juče u Prištini bili neprijatno iznenađenje i šok i za njega samog.

– Prema dostupnim podacima raznih službi Haradinaj se oslanjao na Britance. To, međutim, ne znači i da su oni, mimo svih težnji Evrope i Amerike, agresivno insistirali na stavovima koje je Haradinaj propagirao – kaže diplomata.

Dan nakon objave da odlazi u Hag, Haradinaj je na Kosovu heroj. Poslednjih godinu dana njegova popularnost je rasla. Za razliku od njega, rejting Hašima Tačija je padao. Iznenadni odlazak premijera u Prištini u svojoj pozadini ima i pokušaj da se Hašimu Tačiju iznova otvori prostor glasačkog tela.

ŠTA ĆE BITI SA DIJALOGOM?
– Nesumnjivo, pregovori će biti odblokirani, a naredni sastanak Beograda i Prištini trebalo bi da se dogodi u septembru – kaže izvor Blica.

U kom će se pravcu kretati pregovori Beograda i Prištine, zavisiće isključivo od toga u kom će se stepenu SAD uključiti u pregovore. Prema dosada poznatim, javnim, ali i nezvaničnim saznanjima, Amerikanci nemaju problem sa korekcijom granica. Oštri protivnik takvih ideja je Nemačka.

Prema zamisli zapadnih sila, Beograd i Priština trebalo bi da potpišu takozvani „sporazum o sporazumu“ koji podrazumeva još jednom datu reč za sprovođenje Briselskog dogovora, ali i Prištinu u međunarodnim insititucijama.

 

Autor Željka Jevtić

 

Izvor Blic, 20. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u