Novi ruski ambasador Bocan Harčenko predao akreditive Vučiću

On se predsedniku Vučiću obratio na srpskom jeziku istakavši da želi da radi na daljem unapređenju saradnje Srbije i Rusije

Predsednik Aleksandar Vučić primio je akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocana Harčenka, uz konstataciju da je malo zemalja u svetu koje vode nezavisnu spoljnu politiku, poput Srbije, uključujući bliske odnose sa Moskvom.

Bocan Harčenko, koji važi za eksperta za Balkan, obratio se predsedniku Vučiću na srpskom jeziku i rekao da mu je čast što može srpskom predsedniku da uruči akreditive. On je istakao da želi da radi na daljem unapređenju saradnje Srbije i Rusije, koja je već sada, istakao je, na izvanrednom nivou. Nakon predaje akreditiva, usledio je sastanak predsednika Vučića i novog ambasadora Rusije Bocana Harčenka, sa delegacijama.

Vučić je tom prilikom rekao da je izuzetna čast što je predsednik Ruske federacije Vladimir Putin doneo odluku da baš njega postavi za ambasadora u Srbiji.

„To govori i o značaju koji Putin pridaje našoj zemlji, našem prijateljstvu i o želji da dalje unapređujemo naše odnose. Imali smo dobre odnose sa prethodnim ambasadorom i negovaćemo još čvršće odnose sa vama i Ruskom Federacijom“, rekao je on.

Vučić je istakao da Srbija ima veoma bliske odnose sa Moskvom, i da se toga ne stidi, već, naprotiv, ponosi.

„Čini mi se da nije lako pronaći veliki broj zemalja koje vode nezavisno svoju spoljnu politiku“, dodao je on.

Vučić je ukazao i da trgovinska razmena između dve zemlje stalno raste i izrazio nadu da će biti još bolja u budućnosti.

Vučić je sa ambasadorom Bocan Harčenkom razgovarao o zastoju dijaloga Beograda i Prištine, kao i o drugim kretanjima na Zapadnom Balkanu, izrazivši zabrinutost zbog situacije na Kosovu i Metohiji i teškog položaja srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini.

POZIV VUČIĆU U MOSKVU
U saopštenju iz Predsedništva se navodi da je ambasador Vučiću preneo pozdrave Putina i poruku o spremnosti ruskog rukovodstva da nastavi izgradnju odnosa iskrenog poverenja sa srpskim predsednikom.

Ruski ambasador je uručio poziv predsednika Putina predsedniku Vučiću da učestvuje u proslavi 75-godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu u Moskvi, devetog maja sledeće godine.

Predsednik Vučić je rekao da to predstavlja ogromnu čast za njega lično, ali i za srpski narod, koji je strahovito patio pod fašističkom čizmom i koji mu se hrabro suprotstavljao sa ruskim i drugim slobodarskim narodima.

 

Izvor Tanjug/RTS, 22. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u