SAD priznaju: Rat u Donbasu laboratorija za vođenje rata protiv Rusije

Funkcioner Stejt departmenta Džordž Kent je bez ustručavanja rekao: „Ukrajina je laboratorija metoda i procedura“

Funkcioner Stejt departmana Džordž Kent rekao je u intervjuu Militari tajms-u da je rat između Ukrajine i donbaskih republika umanjena verzija onoga što bi mogao doneti rat SAD sa Rusijom.

Kent je, bez preteranog ustručavanja, na istu temu dodatno rekao: „Ukrajina je laboratorija metoda i procedura. Ruska armija je u Donbasu organizovala školu za obuku snajperista. Umesto da je izvode unutar Rusije – oni to rade na liniji fronta. U Ukrajini. Veći deo naoružanja na kome rade, a koje se potom pojavljuje na drugim mestima, uključujući Siriju, Rusi prvo istestiraju u Ukrajini“.

A Kent nije bilo ko. On je zamenik pomoćnika državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove. On tvrdi i da Rusija „doktrinu hibridnog ratovanja“ primenjuje već pet godina: „Za to vreme su prvo zauzeli Krim i pomogli ustanicima na istooku Ukrajine. U novembru 2018. su zarobili tri ukrajinska broda sa 24 mornara“. Kent navedenoj „ruskoj doktrini“ pripisuje:

„Predviđa upotrebu klasičnih vojnih snaga, mehanizovane pešadije, tenkova, artiljerije, komandosa, sredstava za radio-elektronsku borbu, usibstva, bombardovanja i sajber-napade. To i jeste hibridno ratovanje“. Kent uticaj Rusije proglašava za „poguban“ i naglašava: „Moraćemo biti spremni da se tome suprotstavimo. I da to činimo u dužem periodu“.

Kent je podsetio na tvrdnju komandanta američkih komandoskih jedinica, generala Rejmonda Tomasa, da su se njegovi potčinjeni prošle godine u Siriji suočili sa „napadom ruskih sistema za radioelektronsku borbu“. Tomas je Siriju nazvao „mestom gde protivnici protiv SAD vode najagresivniju elektronsku borbu“. Kent je na kraju priznao zašto je Ukrajina za Amerikance „dragocena laboratorija“:

„Pomažući ukrajinskoj armiji da se suprotstavi ruskoj agresiji, mi imamo priliku da izučavamo kako Rusija ratuje u Ukrajini. Naše oružane snage pažljivo motre kakvu Rusi koriste opremu, kakvu taktiku i metode. Iskustva iz Ukrajine biće nam od koristi i u Siriji“.

 

Izvor Fakti, 22. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u