Čavušoglu: Ruski S-400 je bolji i napredniji od američkog Patriota

Vašingtonu je takođe poručio da će Ankara odgovoriti ako SAD zbog S-400 posegnu za antiturskim sankcijama

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da su ruski zenitni raketni sistemi S-400 bolji i napredniji od američkih sistema Patriot. Istovremeno je otkrio da će S-400 biti postavljeni na predviđene tačke početkom naredne godine. Vašingtonu je – ne samo u svoje ime, naravno – poručio da će Ankara odgovoriti ako SAD zbog S-400 posegnu za antiturskim sankcijama.

Čavušoglu je potvrdio da je Donald Tramp nedavno u Osaki obećao Redžepu Tajipu Erdoganu da sankcija neće biti i da Turska neće biti isključena iz programa proizvodnje aviona pete generacije F-35. Turski ministar je prodemonstrirao da se Ankara i sa nepostavljenim S-400 oseća jačom i samouverenijom.

Upozorio je da će Turska – ako ne budu uspostavljene planirane sigurne zone u severnoj Siriji i ako pretnje Turskoj sa te strane ne prestanu – započeti više puta odlagane vojne operacije „istočno od Eufrata“. Čavušoglu nije posebno naglašavao da će to biti rat protiv sirijskih Kurda koji su pod američkom kontrolom i zaštitom.

Kurdi su za Sjedinjene Države bliskoistočni Albanci i u Ankari su toga potpuno svesni. I nemaju više nikakvih iluzija. Zato nimalo ne iznenađuje što je Sergej Čemezov, generalni direktor „Rosteha“, glavne ruske vojne korporacije, izjavio da je Ankara zainteresovana i za još neke ruske PVO sisteme i protivtenkovsko naoružanje. I što je dodao da Moskva i Ankara nastavljaju pregovore o proizvodnji nekih komponenti S-400 u turskim vojnim fabrikama. Plus: delova za avione i helikoptere i oklopna borbena vozila.

 

Izvor Fakti, 22. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u