Dojče vele: Folksvagen odlučio – otvara pogone u Turskoj?

U Berlinu kažu da će novi pogoni Folksvagena biti otvoreni u Manisi kod Izmira, a da se od Turske očekuje da smanji poreze

Dugo se spekulisalo o tome gde će Folksvagen otvoriti svoj novi pogon. Trenutno sve govori da će to biti Turska, koja je očito pristala da učini neke ustupke. Saudijska Arabija i Bugarska su ostale praznih ruku.

U Berlinu kažu da će novi pogoni Folksvagena biti otvoreni u Manisi kod Izmira. Folksvagen očekuje od turske države da smanji veliki porez na nove automobile – taj porez u zavisnosti od tipa automobila i motorizacije može da iznosi i 41 odsto cene vozila.

Tako Bugarska više nije u igri i pored niske cene rada. Turska je odnela prevagu pre svega zato što je veliko tržište. Funkcioneri u Volfsburgu računaju da će samo u toj zemlji moći da prodaju 40.000 Pasata godišnje. Veliki broj Pasata bi mogla da preuzme turska država, jer je to omiljen auto državnih službenika. Pored tog modela, u turskom pogonu bi trebalo da budu sklapani i modeli firmi Škoda i Seat.

Jedan lobista Ankare koji radi u Nemačkoj kaže da je saznao da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan spreman da za sve dogovore sa Folksvagenom da neku vrstu državne garantije, iako smatra da je taj zahtev nemačkog koncerna bio „neuobičajen“. Pripadnici radničkog saveta Folksvagena imaju velike rezerve prema Turskoj i vrlo kritički gleda na prava radnika i mogućnosti njihovog učešća u donošenju odluka u toj zemlji.

Slično je i sa problemima u vezi sa pravnom državom – Karsten Miler, poslanik CDU u Bundestagu, potvrdio je javnom servisu ARD da je to tema koja zadaje brige sindikatu i radničkom savetu. No, Folksvagen ima fabrike i u drugim zemljama u kojima je odnos prema ljudskim pravima drukčiji nego u Nemačkoj, a pravosuđe je sve drugo samo ne nezavisno.

Ugovori bi trebalo da budu potpisani krajem septembra ili početkom oktobra. Očekuje se slavlje u predsedničkoj palati u Ankari, i to iz više razloga. U Manisi, gde je na vlasti nacionalistička stranka MHP, nastaće nekoliko hiljada radnih mesta. MHP je u koaliciji sa vladajućom strankom AKP. No, reč je i o povraćaju prestiža nakon što je više nemačkih koncerna poslednjih godina odustalo od investiranja u Turskoj.

 

Izvor Dojče vele, 23. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u