EU nakon izbora Džonsona: Nema promena uslova za bregzit

EU je čestitala Džonsonu na izboru za premijera, navela da je spremna da sarađuje sa njim, ali da su okviri jasni kada je reč o bregzitu

Evropska unija je čestitala Borisu Džonson na izboru za lidera konzervativaca i britanskog premijera, ali je naglasila čvrst stav da se neće obazirati na njegovo obećanje iz kampanje da će iznova pregovarati sa Briselom o uslovima za napuštanje evropskog bloka.

Evropska komisija je spremna da sarađuje sa Džonsonom, ali su okviri jasni kada je reč o bregzitu, kazala je portparolka. „Radujemo se konstruktivnom radu sa premijerom Džonsonom kada preuzme dužnost u cilju olakšavanja ratifikacije sporazuma o izlasku (Britanije) i ostvarivanju urednog bregzita“, rekao je pregovarač EU Mišel Barnije.

„Spremni smo da modifikujemo dogovorenu deklaraciju o novom partnerstvu“, dodao je Barnije misleći na politički dokument koji ide uz pravni sporazum o izlasku. „Bregzit bez dogovora Brisela i Londona bio bi tragedija za obe strane i EU će se držati sporazuma o povlačenju Britanije“, rekao je zamenik predsednika Evropske komisije Frans Timermans.

Džonson je više puta rekao da namerava da ponovo pregovara o sporazumu o razlazu ili da izvede zemlju iz Unije bez dogovora do isteka roka 31. oktobra. „Bregzit bez dogovora, tvrdi bregzit, bio bi tragedija – za sve strane, ne samo za Veliku Britaniju. Svi ćemo patiti ako se to dogodi“, rekao je Timermans novinarima.

On je dodao da je Britanija postigla sporazum sa EU i da će se Brisel držati tog dogovora. „Saslušaćemo šta novi premijer ima da kaže kada bude došao u Brisel. Ovo je najbolji mogući dogovor“, rekao je Timermans.

EU se priprema za mogućnost istupanja Britanije bez dogovora ili za još jedno odgađanje bregzita. Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je izjavila da se nada da će imati dobre radne odnose sa Džonsonom.

 

Izvor Radio Slobodna Evropa, 23. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u