Prištinski mediji: Tači i Veselji pred Specijalnim sudom u Hagu?

Iz Prištine stižu poruke da bi Specijalni sud morao da pozove na saslušanje i Hašima Tačija i Kadri Veseljija

Prištinski mediji pišu danas, pozivajući se na međunarodne izvore, da će Specijalni sud za zločine tzv. OVK uskoro pozvati na saslušanje i predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija i predsednika parlamenta Kadri Veseljija.

Publicista i vlasnik Grupe Koha, Flaka Suroi, u opširnoj analizi o aktuelnim događajima proteklih dana, piše, pozivajući se na nekoliko međunarodnih izvora, da bi Specijalni sud morao da pozove na saslušanje i Hašima Tačija i Kadri Veseljija.

Suroi kaže da bi, s obzirom na izveštaj Dika Martija, Specijalni sud morao da pozove ovu dvojicu političkih lidera Albanaca, jer se Tači u tom dokumentu pominje 26 puta, a Veselji sedam puta.

I politički analitičar Fadilj Ljepaja je na svom fejsbuk profilu napisao da je pred njima samo jedna dilema da li će oni tamo pojaviti kao predstavnici institucija ili će prethodno, kao Ramuš Haradinaj, podneti ostavke na funkcije na kojima su.

„Međunarodni izvori kažu da će predsednik (Tači) i predsednik parlamenta (Veselji) uskoro biti pozvavni u Hag“, napisao je Ljepaja na svom fejsbuk profilu, prenela je prištinska Bota sot.

Da li je reč samo o želji tih međunarodnih izvora ostaje da se vidi, piše Ljepaja i dodaje da ako se to potvrdi pred njima je „moralna i pravna dilema da li da se povuku sa funkcija ili da se tamo pojave kao najviši državni zvaničnici“.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 23. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u