Ramuš Haradinaj otišao u Hag, sutra pred Specijalnim sudom

Haradinaj je danas preko Beča otputovao za Hag, gde će sutra pred Specijalnim sudom biti saslušan u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine

Sa zakašnjenjem od gotovo dva sata, avion u kome je premijer privremenih prištinskih institucija u ostavci, Ramuš Haradinaj, poleteo je sa prištinskog aerodroma.

Haradinaj će preko Beča otputovati za Hag, gde će na poziv Specijalnog suda, formiranog za istagu i procesuiranje zločina tzv. OVK nad Srbima i drugim nealbancima tokom poslednjih sukoba, sutra biti salušan u svojstvu osumnjičenog.

Gazeta ekspres piše da je Haradinajev avion preleteo Đakovicu, potom Podgoricu i da, iako je u širokom luku zaobišao teritoriju centralne Srbije, ipak, leteo iznad Republike Srpske, odnosno Banjaluke i najzad Hrvatske.

Haradinaj je stigao danas u podne na aerodrom u Prištini, odakle je, prema pisanjima medija na albanskom trebalo da poleti za Hag u 12.30, međutim, njegov let je odložen za nekoliko sati zbog kašnjenja na letu Austrian Erlajnza.

On je pred polazak na saslušanje u Specijalnom sudu u Hagu ponovio svoje političke stavove i poručio da je Kosovo danas jače nego ikada. Haradinaj je na svom Fejsbuk profilu napisao da je Kosovo krenulo napred na evroatlantskom putu i da je, kako je naveo, „jače nego ikada, na liniji mira i u sveprisutnom prijateljstvu sa Sjedinjenim Državama“. Ponovio je da je „Kosovo spremno za dijalog sa Srbijom do postizanja pravno obavezujućeg konačnog sporazuma, uključujući i uzajamno priznavanje u postojećim granicama“. Takođe, naveo je da kosovsko tržište za proizvode iz centralne Srbije može biti oslobođeno nametnutih taksi samo u zamenu za priznanje kosovske nezavisnosti.

Na prištinski aerodrom Haradinaja su inače dovezli službenim kolima sa rotacijom, uz pratnju dva policijska vozila. Automobil sa Haradinajem ušao je na rampu aerodroma pored VIP ulaza bez zaustavljanja pored velikog broja novinara. Službeni automobil i dva policijska vozila, nakon manje od desetominutnog zadržavanja, napustila su aerodrom.

OSTAVKA
Haradinaj je u sinoćnjem intervjuu za prištinsku T7 televiziju potvrdio da će danas otputovati u Hag, gde će u Specijalnom sudu biti saslušan kao osumnjičeni. Inače, Haradinaj je ranije izjavio da je ostavku podneo da bi se pred Specijalnim sudom pojavio kao obični građanin, a ne kao premijer.

U jučerašnjoj pisanoj ostavci nadležnim institucijama, međutim, Haradinaj je tražio raspisivanje vanrednih izbora i saopštio da će na poziciji premijera vlade u ostavci privremenih prištinskih institucija ostati do izbora nove vlade. Takođe, rekao je da će njegova Alijansa za budućnost Kosova učestvovati na vanrednim parlamentarnim izborima, a da će on ponovo biti kandidat za premijera.

VRAĆA SE DO KRAJA SEDMICE U PRIŠTINU?
Haradinaj bi trebalo sutra da bude saslušan pred Specijalizovanim tužilaštvom Kosova sa sedištem u Hagu, a prema dosadašnjoj praksi tog tužilaštva – već do kraja sedmice mogao bi da se vrati u Prištinu.

Da li će i do kada biti u statusu osumnjičenog za ratne zločine ili pak slobodan čovek zavisiće od brzine odlučivanja tog tužilaštva o tome da li ima mesta podizanju optužnice protiv njega ili ne, a ta odluka nije oročena Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovnom tužilaštvu.

Specijalizovno tužilaštvo, kojim od septembra prošle godine rukovodi američki tužilac Džek Smit, nadležno je za istraživanje ratnih zločina počinjenih na Kosovu i Metojiji od 1998. do 2000. godine.

Ovo tužilaštvo nije objavilo ni jednu informaciju povodom ispitivanja do sada pozvanih lica, to nije učinilo ni u Haradinajevom slučaju, ali je, prema rečima samog Haradinaja, on u Hag pozvan kao osumnjičeni. „Nismo nikada potvrdili prisustvo bilo koga u vezi sa istragom i nećemo ni sada početi. Istraga nije javna“, ponovio je danas portparol tog tužilaštva Kris Benet u izjavi za Tanjug.

Prema Zakonu o Specijalizovanim većima i Specijalizovnom tužžilašštvu, prilikom ispitivanja, Haradinaj će najpre biti upoznat sa svojim pravima, među kojima je i pravo da ne iznosi odbranu – da se brani ćutanjem, a ukoliko odluči da odbranu iznese to može da traje dan, dva, u zavisnosti od toga šta ima da kaže.

Saslušanju osumnjičenog mora prisustvovati advokat, a očekuje se da će to biti Arijant Koci, koji je Haradinaja zastupao i u prethodnim postupcima, u kojima nije odgovarao za zločine za koje je bio optužen pred Haškim tribunlom, pošto je oslobođen zbog nedostatka dokaza.

ZA SADA BEZ OPTUŽNICA
Specijalizovano tužilaštvo koje postoji već pet godina do sada nije podiglo nijednu optužnicu, a eventualna optužnica protiv Haradinaja mogla bi da bude podignuta nakon ššto se utvrdi da postoji osnovana sumnja da je osoba krivično odgovorna za krivično delo iz nadležžnosti Specijalizovanih veća.

Optužnica se podnosi uz dokazni materijal, Specijalizovanim većima, koja potom odlučuju da li će je potvrditi i naložiti suđenje. Specijalizovana veća, koja se popularno nazivaju Sud za zločince OVK, imaju nadležžnost za suđenje krivičnih dela ratnih zločina i zločinca protiv čovečnosti izvrššenih na Kosovu između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000. Formirana su 2017. godine, nakon izveštaja koji je sačinio specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti 2011. godine.

Haradinaj je u petak, 19. jula po drugi put podneo ostavku na mesto kosovskog premijera, na koje je izabran septembra 2017. godine. Ostavku je iz istih razloga podnosio i 2005. godine, kada se predao Hašškom tribunalu, gde je bio optužžen za ratne zločine, a sedam godina kasnije, 2012. pravosnažno je oslobođen svih optužžbi.

Pre dve godine je bio uhapšen po poternici Srbije u Francuskoj, ali je sud u Kolmaru, nakon višemesečnog razmatranja, odlučio da odbije zahtev Srbije za njegovo izručenje i da ga pusti na slobodu. Srbija Haradinaja i dalje traži poternicom zbog sumnje da je počinio brojne ratne zločine na KiM kao jedan od komandanta OVK i tvrdi da ga ne traži za ista krivična dela za koja je već oslobođen pred Tribunalom u Hagu.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun saopštio je prethodnih dana da Specijalizovano tužilaštvo u Hagu sada poseduje dokaze protiv Haradinaja za zločine za koje nije procesuiran ranije u Trbinalu.

 

Izvor Blic, 23. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u