Nakon Štrahea i Kurc na udaru: Da li mu prete kompromitujuće fotografije?

Najavljuje se priča o finansijskim donacijama Hoa Narodnoj partiji Austrije, žurkama, kompromitujućim fotografijama, čak i kokainu

Predizborna kampanja za prevremene parlamentarne izbore u Austriji, zakazane za 29. septembar, počela je odavno, a sada kreće i etapa u kojoj se iznosi navodni „prljavi veš“ nosilaca listi.

Tako jedan sajt „zoom.institute“, za koji se ne zna ko iza njega stoji, najavljuje seriju priča sa informacijama do kojih je došao o vezi bivšeg kancelara Sebastijana Kurca i biznismena Martina Hoa, koji u Beču drži mnoštvo ekskluzivnih ugostiteljskih objekata.

Sajt najavljuje priču od 12 delova o mreži Kurca i Hoa, njihovim ekskluzivnim žurkama, deljenju državnih poslova. U najavi se tvrdi da je u odnosu Kurca i Hoa bio i „kokain u igri“, a navodno postoje i kompromitujuće fotografije. Najavljuje se i priča o finansijskim donacijama Hoa OVP, kao i organizovanju fešti za Kurca.

„Zoom.institute“ ističe da je nezavisni sajt, ali u potpunosti ostavlja otvoreno ko stoji iza njega i kako se finansira, jer je potpuno anoniman, registrovan u Panami, a kao vlasnik se navodi „Zoom.institute for Research and Analysis“ – udruženje sa sedištem u Ženevi.

Narodna partija Austrije (OVP) čiji je lider Kurc reagovala je na ove najave ocjenom da se radi o „prljavoj kampanji“. Generalni sekretar OVP Karl Nehamer kritikuje što se pod plaštom anonimnosti šire laži sa jednim ciljem da se nanese šteta Kurcu. On je indirektno za to okrivio političke konkurente, dodajući da to podseća na metode Tala Zilberštajna i Socijaldemokratske partije (SPO) tokom predizborne kampanje 2017.

Isto tako izrazio je čuđenje što je nekadašnji lider Slobodarske partije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe bio prvi koji je preko društvenih medija podelio taj link.

Krajem maja, neposredno pred izbore za Evropski parlament, vlada kancelara Kurca upala je u krizu, zbog koje je i pala, nakon što su objavljeni video snimci od pre dve godine na kojima dotadašnji vicekancelar Štrahe jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove za finansijsku pomoć njegovoj stranci. Štrahe je, posle objavljivanja video snimaka, bio prinuđen da podnese ostavku na sve političke funkcije, a posle raskida koalicije sa FPO, Kurcu je parlament izglasao nepoverenje.

 

Izvor Tanjug/Fakti, 24. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u