Američki ratni brod prošao Tajvanskim moreuzom

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing rekla je da je Kina „izrazila zabrinutost američkoj strani“

Američki ratni brod obavio je plovidbu u Tajvanskom moreuzu, saopštile su tajvanske vlasti, što je izazvalo zabrinutost Pekinga.

Plovidba je obavljena u vreme kada je Kina, koja smatra da je Tajvan njena odmetnuta teritorija, predstavila novi dokument o odbrambenoj politici u kojem naglašava spremnost da upotrebi silu kako bi sprečila napore za osamostaljenje ostrva.

Američka Sedma flota saopštila je da je ratna krstarica „Antijetam“, opremljena raketama na navođenje, 24. i 25. jula obavila rutinski tranzit kroz uski morski prolaz između kopnene Kine i Tajvana, prenio je AFP.

Ova plovidba „demonstrira posvećenost SAD slobodnom i otvorenom“ Indo-Pacifičkom području, navodi se u saopštenju. „Američka mornarica nastaviće da plovi, leti i deluje svuda gde to dozvoljava međunarodni zakon“, dodaje se u saopštenju.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing rekla je da je Kina „izrazila zabrinutost američkoj strani“. Ona je dodala da Kina poziva Ameriku da poštuje princip „jedne Kine“ i da se prema pitanju Tajvana odnosi sa oprezom kako ne bi bili narušeni odnosi Kine i SAD, kao i mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu.

 

Izvor Radio Slobodna Evropa, 25. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u