Džonson i zvanično postao premijer; imenovani novi ministri

Džonson je zvanično postao premijer Velike Britanije, obećavajući da će tu državu izvesti iz Evropske unije i da za to neće biti izgovora

Britanski premijer Boris Džonson imenovao je Sadžida Džavida za novog ministra finansija, što je jedno od najviših funkcija u kabinetu i Dominika Raba za ministra spoljnih poslova. Džavid, bivši bankar i ministar unutrašnjih poslova, biće zadužen za potrošnju i ekonomsku politiku u Džonsonovoj vladi. On je prvi političar iz neke etničke manjine postavljen na mesto ministra finansija.

Za ministarku unutrašnjih poslova umesto Džavida imenovana je Priti Patel. Džonson je izabrao Dominka Raba da vodi britansku diplomatiju, saopštio je danas Dauning strit. Rab je evroskeptik koji potiče iz nove garde britanskih konzervativaca.

Četrdesetpetogodišnji Rab je prošle godine podneo ostavku u vladi Tereze Mej u znak protivljenja njenoj strategiji o bregzitu koju je smatrao suviše pomirljivom prema Evropskoj uniji. On zamenjuje Džeremija Hanta, glavnog rivala Borisa Džonsona za premijersku poziciju. Džonson je Hantu ponudio drugo mesto u svom kabinetu koje je Hant odbio i objavio da napušta vladu, prenosi Beta.

DžONSON FORMIRA VLADU, PLjUŠTE OSTAVKE I OTPUŠTANjA
Novi britanski premijer Boris Džonson je odmah po preuzimanju dužnosti krenuo u formiranje vlade, a neki od glavni ministara iz vlade njegove prethodnice Tereze Mej su otišli, dok je neke on otpustio.

Do sada su ministri odbrane, poslovanja, obrazovanja, saobraćaja, lokalne vlade i međunarodne trgovine objavili da napuštaju vladu. To je usledilo samo nekoliko sati pošto su ministar finansija Filip Hamond, pravde Dejvid Gok, međunarodnog razvoja Rori Stjuart i, de fakto zamenik Tereze Mej Dejvid Lindington podneli ostavke.

Ministar spoljnih poslova Džeremi Hant, koji je bio glavni rival Borisa Džonsona u trci za premijera, takođe je najavio da napušta vladu. On je rekao da mu je Džonson ponudio jedan drugi resor ali da je rešio da je vreme da ode iz vlade, prenosi Bi-Bi-Si.

Poslanik Konzervativne stranke Grant Šaps rekao je za Radio 4 da je Džonson želeo da sklopi kabinet koji može da uradi ono što prošli nije mogao, a to je da se članovi slažu jedni sa drugim.

„Mislim da ono što se dešava u mnogim od ovih slučajeva je da kolege shvataju da nisu dobri za taj položaj i odlaze. Mislim da je veliki broj njih samostalno odlučio da podnese ostavku”, rekao je Šaps, prenosi Beta.

Neki od onih koji su otišli rekli su da bi radije otišli nego da služe pod Džonsonom koji želi da napusti Evropsku uniju čak iako ne bude prihvaćen sporazum o bregzitu da ublaži tranziciju. Džonson je naglasio da će zemlja napustiti EU do 31. oktobra bez obzira šta bude.

Međutim mnogi britanski poslanici, među kojima i oni iz Džonsonove Konzervativne stranke izrazili su bojazan da će šok od naglog prekida višegodišnje nesmetane trgovine sa blokom EU uništiti privredu Velike Britanije.

BORIS DžONSON I ZVANIČNO POSTAO PREMIJER VELIKE BRITANIJE
Boris Džonson je zvanično postao premijer Velike Britanije, obećavajući da će tu državu izvesti iz Evropske unije i da za to neće biti izgovora.

Tereza Mej otišla je sa svojim suprugom u Bakingemsku palatu gde je kraljici Elizabeti Drugoj zvanično predala ostavku na funkciju premijera. Palata je saopštila da je kraljica prihvatila ostavku. U protokolu predavanja vlasti, Mej je zatražila od kraljice da pozove Borisa Džonsona da formira novu vladu. Potom je Džonson posetio kraljicu koja je potvrdila njegovu novu funkciju.

„Nakon tri godine neosnovane sumnje u sebe, vreme je da promenimo ploču”, rekao je Džonson ispred Vlade u ulici Dauning broj 10 gde je došao nakon posete kraljici.

Narugao se onima koji sumnjaju da postoji rešenje i misle da on neće uspeti da se izbori sa bregzitom koji je bio koban po njegovu prethodnicu. On će za to imati tačno 99 dana jer je obećao da će Britanija napustiti EU 31. oktobra.

Bivši šef britanske diplomatije Boris Džonson izabran je juče za lidera britanske vladajuće Konzervativne partije. On je u finalnom nadmetanju za liderstvo, u kom je od početka bio veliki favorit, pobedio sadašnjeg šefa diplomatije Džeremija Hanta. Do izbora u Konzervativnoj partiji je došlo posle ostavke dosadašnje premijerke Tereze Mej nakon niza poraza u parlamentu vezanih za bregzit.

Džonson je u nekoliko navrata rekao da želi istupanje zemlje iz EU do 31. oktobra, sa dogovorom ili bez dogovora sa Briselom, prenosi Beta.

Evropski parlament upozorio je novog britanskog premijera na „ekonomski vrlo štetne posledice” istupanja Velike Britanije iz članstva u EU bez dogovora. Parlament je takođe potvrdio mogućnost izmene političke deklaracije uz sporazum o povlačenju, koji je London prihvatio, ali je dodao da sam sporazum ne može da bude izmenjen.

Većina ekonomista navodi da bi izlazak Velike Britanije iz Unije bez dogovora izazvao velike ekonomske teškoće u zemlji. Britanska agencija za nadzor ekonomije predvidela je da bi bregzit bez dogovora pokrenuo recesiju, doveo do naglog pada vrednosti funte i pada ekonomije od dva odsto za godinu dana. Bivši laburistički premijer Gordon Braun rekao je danas da bi bregzit bez dogovora bio „čin ekonomskog samopovređivanja koji je potpuno u suprotnosti s nacionalnim interesom”.

Tereza Mej je u oproštajnom govoru ispred sedišta Vlade rekla da joj je bila „ogromna čast” da bude britanski premijer. U međuvremenu ostavke su podneli ministri finansija Filip Hamond, pravde Dejvid Gouk i međunarodnog razvoja Rori Stjuart. Ostavku je podneo i potpredsednik vlade Dejvid Lidington.

PUTIN ČESTITAO DžONSONU
Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je novom britanskom premijeru Borisu Džonsonu i poželeo mu uspeh u novoj ulozi, saopšteno je iz Kremlja. Odnosi između dve zemlje su napeti od slučaja trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja na britanskom tlu, navodi Rojters.

„Bilo bi u interesu naših zemalja i naroda da razvijemo odnose u različitim sferama”, citirao je Kremlj reči Putina iz pisma upućenog Džonsonu, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 24. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u