Tramp uložio veto na zabranu prodaje oružja

Bes Kongresa zbog bliskih veza Trampove vlade sa Saudijcima je sve veći, a odluka o prodaji oružja je samo doprinela tenzijama

Predsednik SAD Donald Tramp stavio je veto na tri kongresne rezolucije donete s ciljem da se vlada onemogući da zaobiđe Kongres i proda Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima oružje i opremu vredne više milijardi dolara.

Državni sekretar Majk Pompeo prošlog meseca je naveo iransku pretnju kao razlog za odobravanje prodaje vredne 8,1 milijardu dolara američkim saveznicima u Persijskom zalivu.

Međutim, Trampova odluka da proda oružje, doneta u maju, na neki način je zaobilazila kongresni izveštaj po tom pitanju i razljutila je poslanike. Demokrate i republikanci u Senatu su se udružili da bi doneli rezolucije o blokadi prodaje. To je viđeno kao dvopartijski udar na spoljnu politiku Bele kuće.

Američka vlada je tvrdila da bi zaustavljanje prodaje poslalo signal da SAD ne stoje uz svoje partnere i saveznike, posebno u vreme kada se oni suočavaju sa sve većim pretnjama. Rijad i Abu Dabi bi kupili hiljade navođenih raketa, bombi i druge municije, kao i opremu za održavanje aviona.

Bes Kongresa zbog bliskih veza Trampove vlade sa Saudijcima je sve veći, a podgreva ga veliki broj civilnih žrtava u ratu koji Rijad vodi u Jemenu, u čemu ima pomoć SAD, i ubistvo saudijskog novinara, saradnika Vašington posta Džamala Kašogija u Istanbulu, od ruku saudijskih agenata. Trampova odluka da proda oružje samo je doprinela tenzijama, javlja AP a prenosi Beta.

Članovi Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa su prošlog meseca ispitivali zvaničnike Stejt departmenta o prodaji, a predsedavajući Eliot Endžel je rekao da je reč o „šamaru” Kongresu.

 

Izvor Politika, 25. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u