Ukrajinci zaplenili ruski tanker, Moskva oštro reagovala, posada na putu ka kući

Navodi se da je ukrajinska služba obavila pretres broda, da je konfiskovana kompletna dokumentacija, kao i da je cela posada ispitana

Ukrajinska služba bezbednosti zadržala je ruski tanker „Nejma“, koji je korišćen prilikom blokade Kerčkog moreuza, kada se dogodio incident sa ukrajinskim mornarima, prenose mediji. Kako se navodi, u toku je priprema optužbe na osnovu koje bi brod trebalo da bude zaplenjen.

Mediji navode i da je ukrajinska služba obavila pretres broda, da je konfiskovana kompletna dokumentacija, kao i da je cela posada ispitana. Služba te zemlje je napravila i spisak od 15 ruskih visokih vojnih zvaničnika, koji su osumnjičeni za blokadu ukrajinskih brodova, a među njima su i jedan kontraadmiral, dva viceadmirala i jedan general-pukovnik.

Podsetimo, tri broda ukrajinske ratne mornarice, „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“, 25. novembra prošle godine su, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, presekli državnu granicu Rusije.

Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko časova izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova, koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

Privedena su 24 ukrajinska vojnika, uključujući i dva agenta Službe bezbednosti Ukrajine, koji su se, prema rečima pres-službe Federalne službe bezbednosti (FSB), nalazili na brodovima i koordinisali provokacije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je ovaj incident provokacijom koja je u vezi sa niskim rejtingom tadašnjeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka uoči izbora, na kojima je, na kraju, pobedio Vladimir Zelenski.

 

Izvor Sputnjik, 25. jul 2019.

MOSKVA: POSLEDICE ĆE BITI MOMENTALNE
Ukoliko je cilj situacije sa zaplenom ruskog tankera hapšenje državljana Ruske Federacije, i to sa namerom da oni postanu taoci – odgovor Rusije će biti momentalan, saopšteno je iz ruskog Ministarstva inostranih poslova.

„Trenutno radimo na utvrđivanju svih okolnosti u vezi sa situacijom zadržavanja ruskog tankera, kako bi se preduzele adekvatne mere“, navodi se u saopštenju.

Takođe se ističe i da incident sa zadržavanjem ruskog broda predstavlja grubo kršenje svih pravila međunarodnog prava. Istovremeno, šef komiteta za međunarodne odnose ruske Državne dume Leonid Slucki smatra da incident sa zaplenom ruskog tankera predstavlja pritisak Ukrajine na istragu koju Rusija sprovodi u vezi sa uhapšenim ukrajinskim mornarima, tokom incidenta u Kerčkom moreuzu.

„Ukrajina na sopstvenu provokaciju reaguje piraterijom. To je nezakonit pritisak na istragu“, istakao je.

Oglasio se i šef komiteta za međunarodne poslove Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov koji je rekao da bi ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski što pre trebalo da saopšti svoj stav po pitanju zadržavanja ruskog tankera.

„Ili Služba bezbednosti Ukrajine deluje samostalno i pokušava da u to uvuče Zelenskog, ili po nalogu ukrajinskog predsednika, što bi bilo jako loše, jer bi to predstavljalo nastavak politike koju je vodio njegov prethodnik Petro Porošenko“, zaključio je Kosačov.

 

Izvor Sputnjik, 25. jul 2019.

POSADA RUSKOG TANKERA NA BEZBEDNOM
Celokupna posada zaplenjenog ruskog tankera je na bezbednom i uputila se svojim kućama, saopštio je medijima neimenovani predstavnik kompanije „Altomar Šiping“, koja je suvlasnik ovog broda.

„Posada je na bezbednom i krenula je kući“, istakao je on.

Ruska ombudsmanka Tatjana Moskaljkova izjavila je kasnije za Sputnjik da deset mornara sa broda trenutno putuje autobusom za Moldaviju, odakle će avionom leteti za Moskvu.

„Oni nisu pritvarani, nisu procesuirani i protiv njih nije podneta prijava – ni za narušavanje administrativnog, ni krivičnog, ni građanskog prava. Proverili su im pasoše i smestili na autobus“, objasnila je Moskaljkova.

Ukrajinska služba bezbednosti zadržala je ruski tanker „Nejma“, koji je korišćen prilikom blokade Kerčkog moreuza, kada se dogodio incident sa ukrajinskim mornarima, prenose mediji. Kako se navodi, u toku je priprema optužbe na osnovu koje bi brod trebalo da bude zaplenjen.

 

Izvor Sputnjik, 25. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u