Erdogan Amerikancima: Ako ne date F-35, okrećemo se drugima

„Nećete nam dati F-35? U redu, onda izvinite, ali moraćemo da preduzmemo mere i po tom pitanju i da se okrenemo negde drugde”, rekao je on

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je izjavio da će se Turska okrenuti na drugu stranu kada je reč o nabavci borbenih aviona, ako SAD obustavi prodaju lovaca F-35 Turskoj.

Prema pisanju grčkog lista Katimerini, Erdogan je pred članovima svoje stranke (Partije pravde i razvoja – AKP) rekao da odluka Vašingtona o isključenju Ankare iz programa razvoja tog aviona neće sprečiti Tursku da ostvari svoje potrebe za vojnom avijacijom, prenosi Tanjug.

SAD su saopštile da isključuju Tursku iz programa F-35 nakon što je Ankara kupila ruski sistem raketne odbrane S-400, koji za Vašington predstavlja pretnju. Vlasti SAD takođe su zapretile da će uvesti sankcije Turskoj, a zvanična Ankara odbacila je ta upozorenja.

Erdogan je rekao da se nada da će američki zvaničnici biti razumni po pitanju sankcija, dodajući da Turska takođe može da preispita svoju odluku o kupovini novih aviona Boing iz SAD.

„Nećete nam dati F-35? U redu, onda izvinite, ali moraćemo da preduzmemo mere i po tom pitanju i da se okrenemo negde drugde”, poručio je Erdogan.

 

Izvor Politika, 26. jul 2019.

PROPADA I KUPOVINA BOINGA
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da se propast ovog posla može desiti zbog konflikta Ankare i Vašingtona u vezi sa kupovinom američkih raketnih sistema Patriot.

Turske vlasti bi mogle da odustanu od narudžbine aviona od američke kompanije Boing zbog zategnutih odnosa sa SAD, izjavio je danas turski predsednik.

„Rekao sam Trampu u Osaki na samitu G20: Čak i ako Turska ne kupi Patriot, kupićemo boinge. Mi smo dobri klijenti. Ali, ako se naš konflikt nastavi u budućnosti, moraćemo da razmotrimo to pitanje“, prenosi Erdoganove reči agencija Blumberg. Trenutno Turska očekuje isporuku vazduhoplova kompanije Boing u vrednosti od 10 milijardi dolara, navodi agencija.

Rusija je u septembru 2017. godine objavila da je sa Turskom potpisan ugovor o isporuci raketnog sistema S-400 po ceni od 2,5 milijardi dolara. Portparol Bele kuće je 17. jula rekao da odluka Turske da kupi S-400 čini nemogućim njeno dalje učešće u programu proizvodnje američkih lovaca-bombardera F-35.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske je saopštilo da ova odluka može naneti nepopravljivu štetu bilateralnim odnosima ovih dveju država.

 

Izvor Sputnjik, 26. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u