P. Jasak: Nemačka je preko Dojče banke ucenjena sa 30.000 milijardi evra

Ako ova banka propadne, sve banke propadaju. Dojče banka je postala politički problem i problem nacionalne bezbednosti

Prije par dana smo izvjestili o 18. 000 otkaza u Dojče banci. Brutalnost ove situacije nije propraćena u medijima, iako je bila slična onoj kada je propast Leman bradersa preplavila sve medije. Tada smo svjedočili pakovanju kofera i odlasku tužnih bankara koji su ostali bez posla. Oni najkvalitetniji su već bili preuzeti od drugih banaka prije krize. Svi računaju da će ovu banku spasiti država, jer Dojče banka je previše velika da bi propala – tvrde stručnjaci. Najnoviji propisi, nakon krize iz 2008., ne omogućavaju državni “pojas za spašavanje”. Stanje je više nego alarmantno…

Da podsjetimo. Spašavanje banka 2009. je koštalo Evropu 10 odsto ukupnog BDP-a Evropske unije. Zamislite da hrvatski poreski obveznici moraju platiti 30.000.000.000 kuna za spas svojih banaka? Jeste li svjesni koliko je to manje bolnica, škola, auto-puteva, vrtića…, a sve u ime slobodnog tržišta koje traži štednju u situaciji kada ovršeni građani više nemaju šta jesti.

Šta se dešava s Dojče bankom niko ne govori, iako se iz izvještaja jasno vidi razlog nove krize koja slijedi. Dojče banka je najavila odustajanje od trgovine finansijskim derivatima. Posebno američkim, koje još posjeduje u velikoj količini. Govorimo o finansijskom derivatu CDS (Credit Default Swap) koji je Dojče banka na savjet savjetnika banke J. P. Morgana masovno pokupovala i dovela se u nezgodnu situaciju. CDS je izmislila Blythe Masters dok je još radila za J. P. Morgan 1994. godina.

ŠTA JE CREDIT DEFAULT SWAP?
Pokušaćemo vam objasniti na jedan vrlo jednostavan način, razumljiv svima, šta je CDS, a nakon čega ćete odmah razumjeti krizu iz 2008. godine. Većina nas je već dizala kredite za kupovinu svoje nekretnine ili automobila. Banke su, osim kamata na glavnicu, često zahtijevale i uzimanje osiguranja u slučaju da ne možemo vratiti kredit.

Svakoga mjeseca smo plaćali dio glavnice, kamate i ovo osiguranje. Osiguranje je štitilo banku u slučaju da kredit ne možemo vratiti, čime je banka sav rizik prebacivala na finansijsku instituciju koja je nudila osiguranje. Upravo ovo prebacivanje rizika se zove SWAP (Zamjena ili prebacivanje). Osiguranja su već unaprijed procijenila rizike od kojih zavisi cijena njihovog jamstva.

CDS se može koristiti za privatne kredite, finansiranje preduzeća, kupovinu državnih obveznica ili bilo koji drugi financijski proizvod. Visina osiguranja zavisi o visini rizika. Osiguravajuće kuće su svakog mjeseca ili tromjesečno uzimale dio kolača banke za jamstvo koje su nudile. Jamstvo im je stvaralo prihod i profit.

Pošto osiguravajuće kuće nisu finansijski imbecili, putem berze su ponudile tržištu ove finansijske derivate. Kao što je banka prepustila jedan dio svog profita, tako su i osiguranja prepustila dio svog i ponudila CDS na berzi.

PREBACIVANjE DUGA IZ SAD-A U NjEMAČKU
Upravo je Dojče banka prepuna ovih finansijskih derivata putem kojih je preuzela rizike iz Sjedinjenih Američkih Država. U slučaju da banka ne može naplatiti svoje kredite od dužnika, ona će se obratiti osiguranju, a ono je ugovore “upakiralo” i prodalo Njemačkoj banci koja jamči.

Jeste li shvatili manipulaciju? Njemački radnik će platiti sve što ne mogu platiti američki dužnici, jer je sav rizik putem CDS -a prebačen u Njemačku. Nova kriza će sve ogoliti u slučaju da se počnu pojavljivati zahtjevi za odštetu (vraćanje nominalne vrijednosti) koje mora platiti Dojče banka. Sada vam je jasno, kako je Amerika uništila Njemačku i zašto Njemačka pomno sluša sve što dolazi iz Amerike.

Prije nego pročitate donji paragraf, iskreno vas molimo da sjednete na stolicu, jer ono što ćete pročitati, doista stvara strah.

Čitajući finansijske izvještaje Dojče banke i slušajući finansijske eksperte, jasno se vidi da je banka i danas prepuna CDS -ova koji pokrivaju nominalnu vrijednost od čak 30 000 000 000 000 dolara (trideset hiljada milijardi dolara). Što je skoro 30 odsto više od ukupnog američkog duga.

Konsekvence su jasne. Ako ova banka propadne, sve banke propadaju. Dojče banka je postala politički problem i problem nacionalne bezbednosti. U međuvremenu, Dojče banka je odlučila kreirati dvije banke. Jednu koja treba ostati “zdrava”, i drugu u koju će prebaciti sve toksične derivate i druge probleme. Podjelu je najavio novi direktor Džon Krajan.

Jesu li Nijemci doista toliko naivni da totalno ignorišuda im neće pomoći nikakvo dijeljenje banke, kako bi se izbjegla kolosalna jamstva. Sjedinjene Američke Države nisu banana republika i tačno znaju kako pravno stisnuti Njemačku u datom momentu.

Najjača svjetska banka je danas postala najveći svjetski i evropski problem koja zasigurno umire u agoniji. Preuzimanje ove banke ne dolazi u obzir, jer ne postoji niko ko će stati iza 30.000 milijardi mogućih nominalnih potraživanja.

Vrijeme pred nama nosi velike promijene koje će pogoditi sve nas koji živimo u Evropskoj uniji. Zato, pamet u glavu, dalje od evra i gradimo svoje nacionalne države na zdravim temeljima, međusobnoj saradnji i interesima. Uvukuli nas u evro zonu, uvući će nas u krizu za koju nismo niti možemo biti odgovorni.

 

Autor Petar Jasak

 

Izvor logicno.com, 26. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u