Ukrajinski ambasador poziva na „hrvatski scenario“ za Donbas

„Hrvatski scenario“ predviđa uvođenje na teritoriju Donjecke i Luganske narodne republike vojnika i razoružanje narodne milicije

Ukrajinske vlasti bi trebalo da slede takozvani „hrvatski scenario“ za oslobađanje Donbasa, smatra ambasador Ukrajine u Hrvatskoj i BiH Aleksandar Levčenko.

„Hrvatski scenario“ predviđa uvođenje na teritoriju Donjecke i Luganske narodne republike vojnika i razoružanje narodne milicije, rekao je Levčenko na jutjub kanalu politikologa Jurija Romanjenka, što je preneo Sputnjik.

Po mišljenju diplomate, takvim scenariom će se omogućiti rešavanje pitanja izbora na teritoriji koju sada kontrolišu samoproglašene republike, biće omogućeno i razoružavanje snaga samoodbrane, kao i „povlačenje nezakonitih oružanih formacija“.

U avgustu 1995. godine hrvatska vojska je počeka operaciju „Oluja“ koja je trajala nekoliko dana i završila se likvidacijom Republike Srpske Krajine. U operaciji je učestvovalo oko 200.000 hiljada vojnika.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su proglasile nezavisnost, nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru iste godine.

Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra da su teritorije na kojima su ove dve republike okupirane, a da su ustaničke snage terorističke.

 

Izvor Sputnjik/B92, 26. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u