Centralnoafrička Republika 14. zemlja koja je obavestila da ne priznaje Kosovo

Dačić: Oni kažu sve je gotovo, a mi njima pokazujemo da nije gotovo i da moraju da pregovaraju sa Srbijom”

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a saopštio da je sinoć dobio diplomatsku notu iz Centralnoafričke Republike u kojoj se navodi da ta zemlja ne priznaje nezavisno Kosovo. Postoji još jedna zemlja koja je donela takvu odluku, ali mesec dva neću da objavljujem, da ne bih iritirao predstavnike međunarodne zajednice, rekao je Dačić.

Ivica Dačić je rekao da se Centralnoafrička Republika nalazi na spisku zemalja koji ima Priština, a koje su navodno priznale Kosovo.

„Obaveštavam javnost da je Centralnoafrička Republika 14. zemlja koja je precizirala svoj stav da ne priznaje Kosovo jer je ona na spisku zemalja koji vodi Priština, a u kojem se navodi da ih je priznala“, rekao je Dačić.

Naveo je da je on u Centralnoafričkoj Republici bio prošle godine i da je tada predsednik te zemlje izrazio čuđenje povodom navodnog priznanja.

„Dobili smo zvaničnu notu sa potpisom ministarke koja kaže da su oni posle mog zahteva napravili istragu da li postoji ili ne postoji ta odluka. Ne postoji nikakvo pismo kojim je Centralnoafrička Republika zauzela stav“, rekao je Dačić.

Navodi se i da oni ne mogu da zastupaju poziciju koja je različita od međunarodnog prava i da se zalažu za dijalog i podržavaju suverenitet Srbije i vladavinu prava.

KO JE SVE POVUKAO PRIZNANjE KOSOVA 
Ovo je 14. zemlja koja je povukla svoj stav o priznavanju Kosova, odnosno precizirala ga, rekao je Dačić.

To su do sada učinili i Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.

Dačić je rekao da postoji još jedna zemlja koja je donela takvu odluku, ali da mesec-dva neće da objavljuje koja da „ne bi iritirao predstavnike međunarodne zajednice“.

Šef srpske diplomatije je rekao da manje od 100 država priznaje Kosovo, a da je njemu cilj da taj broj padne na 96, što je polovina članica UN.

„Kada taj broj bude pao na 96 i manje, mogu da smatram da sam završio ono što sam obećao“, rekao je Dačić.

Centralnoafrička Republika je 1960. godine stekla nezavisnost od Francuske. Zauzima površinu od 622.984 kilometara kvadratnih i u njoj živi oko 4,6 miliona stanovnika.

Glavni grad je Bangi, a većina stanovnika su hrišćani. Centralnoafrička Republika ima polupredsednički parlamentarni sistem.

„ONI KAŽU SVE JE GOTOVO, MI POKAZUJEMO DA NIJE“
Ivica Dačić je podsetio da su 2015. godine, kada se glasalo za prijem Kosova u Unesko, 92 ili 93 zemlje glasale za prijem Kosova. Prošle godine, broj država koje su glasale za prijem Kosova u Interpol pao je na 73.

Ukazuje da nas novo glasanje u Interpolu očekuje u Čileu, u oktobru.

„Ono što je sigurno je da ne mogu da postanu članica nijedne međunarodne organizacije u kojoj se glasa kao u UN“, rekao je Dačić.

Oni kažu sve je gotovo, a mi njima pokazujemo da nije gotovo i da moraju da pregovaraju sa Srbijom, istakao je šef srpske diplomatije.

Rekao je i da Priština za to vreme lobira kod islamskih zemalja, i da Srbija neće biti pasivna i pustiti „da stvari idu svojim tokom“.

„Mi imamo svoj stav, ne priznajemo Kosovo i pozivamo prijatelje da ne priznaju Kosovo“, naveo je šef srpske diplomatije.

O DIJALOGU 
Dačić je pozdravio kandidovanje Žozepa Borela iz Španije za visokog predstavnika EU. Ukazao je da on ima dosta iskustva i da je „naš prijatelj“. Rekao je da su nedavno večerali zajedno na inauguraciji predsednika u Panami i da mu je tada rekao da je „naš favorit“.

„Neće mu biti lako, biće pritisaka na njemu da se ne bavi on time, već da nađe predstavnika. Možda će ga i opstruirati“, rekao je Dačić.

Govoreći o odlasku i povratku Haradinaja iz Haga, Dačić je ponovio stav da je to politička farsa i da Priština želi time da blokira dijalog.

Haradinaj je, kaže, podneo ostavku da bi pobedio na izborima, a Hašimu Tačiju i drugima oni ne odgovaraju.

Dačić je naveo i da se EU i međunarodna zajednica nedovoljno oštro bave situacijom u Prištini.

„Siguran sam da je to pet minuta posla. Oni su ih stvorili, nije pitanje da oni ne žele da ih slušaju, već misle da ne moraju da ih slušaju“, zaključio je Dačić.

NISU DOVOLjNE OSUDE
Govoreći o hapšenjima povodom pretnji predsedniku Srbije Aleksandru Vučićzu i njegovoj porodici, Ivica Dačić je rekao da to nije deo političke borbe.

„To su krivična dela, nisu dovoljne samo političke osude. Treba koristiti instrumente države koji se primenjuju u svakoj zemlji – hapšenje, kažnjavanje jeste ono kako treba reagovati, bez obzira na to da li je predsednik, nosilac vlasti ili novinar“, rekao je Dačić.

Ističe da pretnje deci i porodici treba svi da osude, a da nije video da su opozicione stranke osudile takav govor mržnje.

 

Izvor RTS, 27. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u