Brnabić o Popovićevoj izjavi: Slobodan je da napusti vladu

„Svaki ministar u Vladi je dužan da sprovodi zajednički dogovorenu politiku, a oni koji to nisu u stanju, slobodni su da je napuste“, rekla je ona

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije Nenad Popović danas je ozbiljno naljutio premijerku Srbije Anu Brnabić, koja mu je između ostalog poručila da, ukoliko ne može da sprovodi zajedničku politiku Vlade Srbije, ima slobidu da je napusti.

Ona je ovako reagovala na Popovićevu ocenu da je Briselski sporazum mrtav i da Srbija na svakom mestu, „gde god se ukaže prilika, treba da osporava lažnu državnost Kosova“.

– Posle svih poruka koje smo poslednjih nedelja dobili od zapadnih zemalja, farse sa teroristom Ramušom Haradinajem pred takozvanim Specijalnim sudom za zločine OVK u Hagu, novih osuda da smo genocidan narod, hapšenja Srba i nasrtaja na našu državnu teritoriju na Kosovu, jasno je da evropskih integracija više nema i da je Briselski sporazum mrtav – naveo je Popović u izjavi za javnost.

On je još dodao da „srpski politički brod treba okretati polako i mudro, bez potresa, u drugom pravcu“. Istakao je i da je potrebno da „na svakom mestu, gde god se ukaže prilika, osporavamo lažnu državnost Kosova, ne pristajući da ikada tim ubicama i zločincima koji su na čelu privremenih institucija u Prištini damo ni metar svoje svete zemlje“. Saopštenje za javnost Popović, koji je inače i predsednik Srpske narodne partije (SNP), završio je uz poruku „Dogodine u Prizrenu“!

Sve ovo, a naročito deo saopštenja koji se odnosi na evrointegracije, naveo je premijerku Brnabić da reaguje. Ona je rekla, takođe u saopštenju, da je Nenad Popović u današnjoj izjavi izneo stav direktno suprotan stavu Vlade čiji je član.

Takođe, podsetila je da on kao ministar bez portfelja „nije nadležan ni za Briselski sporazum i ocene Briselskog sporazuma, ni za evropske integracije u Vladi Srbije“

– Ovakve izjave može da daje kao predsednik svoje stranke, a nikako u ime Vlade. Svaki ministar u Vladi je dužan da sprovodi zajednički dogovorenu politiku, a oni koji to nisu u stanju, slobodni su da je napuste – navela je ona.

Takođe, podsetila je da je prva rečenica u njenom ekspozeu, odnosno programu Vlade koji je Skupština usvojila kada je glasala za aktuelnu Vladu, „a u vezi naše spoljne politike, da EU ostaje naš strateški prioritet i cilj“.

– Ovo je nedvosmisleno politika Vlade i nikada nije dolazila u pitanje. Srbija je stabilno na evropskom putu – zaključila je Brnabić

Ovo, inače, nije prvi put da se ona i Popović mimolilaze u stavovima. Brnabić je, naime, „spuštala loptu“ nakon Popovićeve izjave da je „režim Crne Gore neprijatelj Srbije“. Takođe, trzavica je bilo i prošle godine, i to zbog gej slikovnice „Moja druga obitelj“, koja se ni ne prodaje u Srbiji, a koja je iziritirala Popovića, ali i Anu Brnabić.

 

Izvor Tanjug/Blic, 27. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u