Vang Ji Lavrovu: Spremni smo da sa Rusijom nastupamo „rame uz rame“

Pritom je naglasio da se to „rame uz rame“ ne odnosi samo na „zaštitu zakonitih prava dveju zemalja“

Zvanični Peking je spreman za – nastupajući u svetu rame uz rame sa Moskvom – zajedničku zaštitu prava Kine i Rusije. Ovo je u Brazilu – u vreme ministarskog samita zemalja BRIKS-a – ruskom kolegi Sergeju Lavrovu rekao šef kineske diplomatije Vang Ji. Pritom je naglasio da se to „rame uz rame“ ne odnosi samo na „zaštitu zakonitih prava dveju zemalja“:

„Spremni smo i za zajedničko podržavanje pravičnosti u međunarodnoj areni. Naše zemlje treba da zajedno obezbeđuju mir i stabilnost kako u našem regionu, tako i u celom svetu“. U istom kontekstu je dodao: „Dobro je što bilateralni odnosi Moskve i Pekinga – u današnje vreme destabilizacije koja se širi – samo dalje jačaju i što postaju zalog međunarodne stabilnosti“.

Lavrov i Vang Ji su još razgovarali o situaciji u Venecueli i iranskom atomskom programu. Ruski ministar je kineskom kolegi preneo da je Moskva za jačanje saradnje sa Pekingom u regionalnim i međunarodnim poslovima i za jačanje koordinacije među njima.

Lavrov je posebno naglasio: „Strateška saradnja naših zemalja ne podleže uticajima spoljnih faktora, a svetu donosi stabilnost. Neće uspeti ničiji pokušaji zabijanja klina između Rusije i Kine“. Ministar odbrane Kine Vaj Fenhe rekao je za vreme poslednje posete Moskvi da Peking želi da „Amerikancima prodemonstrira tesne veze oružanih snaga Kine i Rusije“.

 

Izvor Fakti, 28. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u