Direktor obaveštajnih službi SAD napušta funkciju nakon sukoba sa Trampom

Tramp je tvitovao da će za Koutsovog naslednika imenovati republikanskog kongresmena iz Teksasa Džona Retklifa

Direktor Nacionalnih obaveštajnih službi Den Kouts napustiće taj položaj 15. avgusta, saopštio je u nedelju predsednik SAD Donald Tramp. Kouts se sukobio sa predsednikom Trampom u pogledu obaveštajnih procena o Rusiji, Iranu i Sevenoj Koreji, prenosi Glas Amerike.

Tramp je tvitovao da će za Koutsovog naslednika imenovati republikanskog kongresmena iz Teksasa Džona Retklifa.

Retklif, član odbora za obaveštajna pitanja i pravosuđe u Predstavničkom domu, snažno je branio Trampa u sredu tokom svedočenja specijalnog tužioca Roberta Malera o dvogodišnjoj istrazi o mešanju Rusije u američke izbore. Takođe je optužio Malera da je prekoračio ovlašćenja u izradi izveštaja o potencijalnoj opstrukciji pravde od strane Trampa.

Kouts, koji je na položaju direktora obaveštajnih službi od marta 2017. godine, zastupao je oštar stav prema Rusiji, dok je Tramp imao mnogo pomirljiviji stav prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Kouts je u januaru rekao u Kongresu da se Severna Koreja verovatno neće odreći nuklearnog oružja, što je bilo suprotno Trampovim izjavama da Pjongjang više ne predstavlja pretnju. Narednog dana, Tramp je na Tviteru kritikovao „pasivne i naivne“ američke obaveštajne lidere, kojima je poručio da se „vrate u školu“. Direktor nacionalnih obaveštajnih službi nadzire 17 civilnih i vojnih obaveštajnih agencija, među kojima je i CIA.

 

Izvor Radio Slobodna Evropa, 29. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u