N. Samardžić: Naša šansa su EU i NATO

„Evropska integracija podrazumeva ulazak u NATO i prihvatanje činjenica o zločinačkoj politici i njenim žrtvama iz devedesetih”

Bojkot podrazumeva pripreme, kako bi se dokazale zloupotrebe koje će osporiti legitimitet budućoj vlasti. I bojkot kampanja podrazumeva konkretne političke ponude.

Kakve su naredne odluke, ako na izbore izađe više od polovine upisanih birača? A vlast upravo prečišćava biračke spiskove kako bi smanjila ukupan broj glasova neophodnih za natprosečnu izlaznost. Koji je plan B, kad opozicija ostane izvan institucija, a biće raspisani i lokalni izbori, da li će bojkot opozicija opet šetati subotom popodne i čekati da se Vučić smiluje i sam ode? Naročito me interesuje, budući da je bojkot opozicija i antievropska, na čiju podršku računaju, Rusije, Kine, da podrže demokratiju u Srbiji? Potreban nam je novi Zaev, a ne novi Gruevski, ako Vučić nije imao snage da bude Sanader, kaže u razgovoru za Danas Nikola Samardžić, istoričar i osnivač organizacije političkog centra „Glas“, odgovarajući na pitanje da li podržava bojkot izbora, i smatra da na izbore treba izaći ili misli da stvari nisu baš tako crno-bele.

Nedavno ste saopštili da predsednik Vučić građanke i građane deli kad vređa opoziciju, nalaže progone novinara, preti svima koji nisu njegovi istomišljenici i konstatovali da pasivnost evropske misije u Beogradu implicira toleranciju političkog nasilja, medijskog maltretiranja, korupcije i bezakonja. Šta mislite zašto misija EU u Beogradu toleriše ponašanje vlasti?
Već su dve godine prošle od sramne Vučićeve predsedničke inauguracije, kad je nahuškao svoje kriminalce na novinare i izveštače, pre svega na Vas lično. Misija EU nije ništa konkretno preduzela da se nasilničko ponašanje vlasti iskoreni, a EU raspolaže efikasnim mehanizmima individualnih sankcija. U svakom slučaju, nadam se da je pred nama poslednja etapa spoljne i bezbednosne politike Federike Mogerini, koja je bila pasivna pred prodorom ruskih i kineskih uticaja koji su u Srbiji imali posebno razarajuće dejstvo. EU je samo posmatrala Putina koji je komadao Ukrajinu, i popustljiva je pred Vučićem dok očekuje da će on okončati kosovsku agoniju. Nadam se da će nova Evropska komisija uspostaviti jednu novu misiju u Beogradu koja neće biti nema saučesnica nasilja i korupcije.

To saopštenje ste završili sa „Nas je 500 miliona“. Šta to znači?
Nas Evropljana je 500 miliona. Ne možemo sami. Evropa je i šansa i privilegija.

Hoće li Glas možda izaći na izbore ili će podržati neku od opcija? Čiji stavovi na političkoj sceni su vam najbliži, odnosno koju partiju ili pokret smatrate pravom opozicijom?
Dugo sam u partijskoj i u vanpartijskoj politici. Prihvatljive su mi sve razumne odluke, ujedno i nama kao organizaciji koja će okupljati iskusne aktiviste umesto amatera i mediokriteta koji su zaposeli opoziciju, vlast da ne komentarišem. Potrebna nam je evropska kolona na izborima. To nisu ni vlast ni SZS. Moja je ideja o programskoj evropskoj koaliciji koja će ponuditi jasan plan, kako da Srbija u narednih deset godina uđe u prestižno evropsko društvo. Evropska integracija podrazumeva ulazak u NATO prihvatanje činjenica o zločinačkoj politici i njenim žrtvama iz devedesetih. Ulazak u NATO je uspostavljanje institucionalnog partnerstva sa SAD, Kanadom. Potreban nam je Šengen za celu bivšu Jugoslaviju.

Vladavina prava podrazumeva otkrivanje političke pozadine ubistva premijera Đinđića, incidenta u kafiću Panda u Peći 1998, itd. U ovom trenutku opozicija je u procesu previranja, prekomponovanja. Moj cilj je pre svega da utičem upravo na prekomponovanje, i formiranje zajedničke, ali verodostojne evropske liste: evropsko opredeljenje svih aktivnih političkih subjekata trebalo je da bude jasno još 12. marta 2003, a ne 2018.

Kako vidite udruženo delovanje Đilasa, Jeremića, Obradovića, Lutovca…?
Uspeli su da se nametnu kao jedina stvarna opozicija, mada pripadaju istovetnom policijsko-vojnom i tajkunsko-lopovskom establišmentu kao Vučić, Dačić, Palma i Šešelj. Da li su uzdrmali Vučića, učinili ga slabijim, teško je proceniti, naročito nakon neuspeha u pokušaju da iskoriste višemesečne demonstracije opravdano revoltiranog građanstva.

A šta mislite o delovanju grupe intelektualaca „Samoodbrana“? Da li ih gledate kao konkurenciju ili je moguća saradnja?
Sigurno nisam onaj Beli ili Saša Janković da očekujem takvu podršku, i sigurno bilo koji selfi pokret ne očekuje moje razumevanje. Jednom nogom na N1, drugom u SANU i Memorandumu, pa Karađorđe je na početku 19. veka imao jasnije i modernije planove za budućnost. Svi koji su protiv ulaska u EU i NATO za mene su, pretpostavljam ne samo za mene, lažni izbor između Vučića i Đilasa.

Očekujete li s jeseni jači pritisak na vlast i masovnije proteste?
To zavisi od ponašanja vlasti. Vučić je sve nervozniji, buše ga iznutra i spolja, i sve je više straha u tome verbalnom brutalizmu.

Mislite li da je potreban i moguć dijalog intelektualne elite i opozicije i šta bi eventualno iz tog dijaloga moglo da nastane?
Mene interesuje politički dogovor o našoj evropskoj budućnosti i NATO partnerstvu, politički dogovor o ulasku u savremeni kapitalizam i o izlasku iz siromaštva. Ne interesuje me traganje za trećim putem na koje pozivaju intelektualna elita i SZS. Taj put, put naše intelektualne elite, jeste povratak u Sovjetski Savez, a to nam vlast već obilato nudi. Ako je Vučićev odlazak s vlasti naš biološki prioritet, a svaka promena vlasti je sama po sebi korisna, opet su nam potrebni jasni i konkretni planovi. Koja je stvarna politička alternativa Vučićevim politikama četiri stuba, sistemska alternativa korupciji koju je preuzeo s Tadićevim i Đilasovim kombinacijama, i delom prethodnog establišmenta, i svi ti Vučićevi plagijatori, šaneri, Babići i Mortadele?

Konačno, uveren sam da će odluku o Vučićevom odlasku doneti i realizovati Brisel, nakon suočavanja sa svim njegovim neispunjenim obećanjima koja postaju mrlja na verodostojnosti i uspešnosti evropske spoljne i bezbednosne politike. Svejedno, izbore, eventualni bojkot, Day After, ne smemo čekati nespremni.

 

Naslovna fotografija: Medija centar Beograd

 

Izvor Danas, 29. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u