Petina crkvi u Holandiji nema molitvenu namenu

Skoro 1.400 od ukupno 6.900 crkava dobilo je drugu namenu; oko trećina njih je ima dobrotvornu ili kulturnu funkciju

Dvadeset odsto svih holandskih crkava više se ne koristi kao molitveno mesto. Ovo proističe iz izveštaja amsterdamskog dnevnog lista Trouv. Skoro 1.400 od ukupno 6.900 crkava dobilo je drugu namenu; oko trećina njih je ima dobrotvornu ili kulturnu funkciju, a još 28 odsto je prilagođeno za stambenu upotrebu.

Prema studiji, postoje razlike između katoličkih i protestantskih crkava. Od 3.000 protestantskih crkava sagrađenih između 1800. i 1970. godine, 850 je dobilo novu svrhu. Po pitanju rimokatoličkih crkava izgrađenih u ovom periodu, stopa preusmerenja njihove namene je deset odsto niža.

Pošto su katoličke crkve osvećene, za razliku od protestantskih, postoji i razlika u novim upotrebama: više od svake pete preusmerene katoličke crkve je prazno, dok je kod protestantskiih crkava to samo pet odsto.

Prema studiji, katolici su zabrinuti zbog toga što im se bivše bogomolje upotrebljavaju kao socijalni centri, a protestantske bivše crkve se često koriste kao kancelarije ili poslovni prostor. Dobar primer za to je Petrova crkva u parohiji Vught sa 26.000 stanovnika, gde su od 2018. godine smeštene biblioteka, opštinski muzej, prodavnica i dobrotvorna fondacija.

 

Izvor katpres/Srbin.info, 29. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u