Prvi put izloženi ruski tenkovi; Vučić: Hvala Putinu

„Hvala Putinu i Šojguu na ogromnoj podršci rodu kopnene vojske Srbije. To je ogromna podrška za naše izviđačke jedinice“, rekao je Vučić

Deset oklopno-izviđačkih vozila pešadije BRDM 2, dobijenih od Ruske Federacije, prvi put je danas izloženo u niškoj kasarni „Mija Stanimirović“. U kasarni je i predsednik Aleksandar Vučić koji obilazi nove BRDM2, u okviru prikaza naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije.

Predsednik Vučić zahvalio se Ruskoj Federaciji i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

„Sada je moderno govoriti protiv o Putinu, ali ja neću da budem moderan i reći ću „Hvala predsedniku Putinu“. Mi ovo nismo platili, dobili smo na poklon, važno je da to naši građani znaju“, naglasio je Vučić.

On je najavio da će do kraja godine iz Rusije stići i drugo naoružanje koje je Srbija kupila ili koje je Rusija donirala. Vučić je rekao da je reč o značajno unapređenim i remontovanim vozilima za koje Srbija nije morala ništa da plati, a koja su značajno unapredila operativne mogućnosti Vojske Srbije.

„Hvala Putinu i Šojguu na ogromnoj podršci rodu kopnene vojske Srbije. To je ogromna podrška za naše izviđačke jedinice. Ovaj poklon snažni našu gotovost“, rekao je on.

On je, osvrnuvši se na kritike da je Srbija navodno dobila vozila iz 1962. godine, kazao da se ne radi o „starinskom oružju“, kako neki tvrde, već da smo dobili gotovo potpuno nova vozila, koja imaju veću zaštitu, panoramski nišan i koja mogu da pucaju u pokretu, što Vojska Srbije do sada nije imala mogućnost.

Preneo je da u vozilu posada od pet pripadnika može da izdrži 24 sata, dodajući da je to vrhunsko izviđačko vozilo. Istakao je da su Rusi izradili odlično vozilo za sebe za najteže moguće uslove, iz kojeg se može pucati u pokretu, i neprijatelj videti svih 360 stepeni. Ukazao je da su Rusi kompletnu modernizaciju vozila izvršili i u to uložili veliki novac. „Ovo je vozilo koje ima upotrebnu vrednost, koje na ozbiljan način povećava našu borbenu gotovost“, uveren je on.

On je dodao da će do kraja godine stići i četiri borbena helikoptera Mi-35, tri transportna helikoptera Mi-17, kao i dodatna vozila BRDM-2MS i tenkovi T-72.

Odgovarajući na pitanje da li je tačno da je Rumunija zaustavila transport tih vozila Vučić je kratko odgovorio: „Jesu zaustavili dunavskim putem, ali ovo je palo s’ neba. Stići će… I ovo je stiglo uprkos protivljenju nekih… Ovo je nama potrebno za očuvanje suvereniteta i preventivno za onoga ko bi pomislio da ugrozi naš suverenitet. Mi nemamo osvajačkih planova, ovo nam treba samo da zaštitimo zemlju“, rekao je Vučić.

On je zahvalio Rusiji na tom poklonu i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na podršci toj ideji. Sa predsednikom su i ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, a prikazu prisustvuje i ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko.

Mojsilović je zahvalio predsedniku na podršci koju pruža vojsci i njenom opremanju i upoznao ga sa karakteristikama vozila. Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da je njegova zemlja opredeljena za nastavak vojne saradnje sa Srbijom, kako bi se omogućilo da Srbija očuva svoj suverenitet i teritorijalni integritet.

Jedan od ruskih tehničara koji pomažu srpskoj vojsci na puštanju u upotrebu pristiglih vozlila kaže da su Srbi i Rusi bratski narodi i da su za braću spremni da učine sve. „Za slovensko bratstvo i prijateljstvo spremni smo na sve. da podržimo i ojačamo borbenu gotovost ne samo naše zemlje nego i drugih. Mi smo braća“, rekao je on predsedniku Srbije.

Vučić je odgovorio: „Sve ste lepo rekli. Hvala još jednom i sve najlepše vam želim“. Pored 10 BRDM2 vozila iz Rusije, koloni je pridodato i jedno staro BRDM vozilo Vojske Srbije Tokom prikaza predstavljeni su i tenkovi, kao i zaposedanje položaja „Norama“, samohodnim haubicama.

U skladu sa Vojno-tehničkim sporazumom, dogovorenim između predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina, u Srbiju je stiglo 10 oklopno-izviđačkih vozila BRDM 2 u ugovorenom roku i bez bilo kakvih transportnih problema. Oklopni izvidacki automobil BRDM-2 namenjen je za izviđanje u svim uslovima na kopnu i na vodi.

Kupola sa naoružanjem je žirostabilisana i omogućava gađanje i iz pokreta. Oklopljen je sa čeone strane oklopom debljine 14 mm, sa bočne strane oklopom debljine 7 mm i sa podne strane od 8 mm. Dodatna balistička zaštita sastoji se od 20 ploča debljine 6 mm i omogućuje zaustavljanje metka 7,62 mm i 12,7 mm sa svih strana. Prednja strana oklopa štiti od metka 14,5 mm na udaljenosti od 300 m. Na podu vozila postavljen je protivminski tepih čime je poboljšana protivminska zaštita. Naoružan je mitraljezima 14,5 mm KPVT cija je brzina gađanja 600 metaka/min i 7,62 mm PKT sa brzinom gađanja 700 metaka/min.

Sistem za upravljanje vatrom omugućava: Stabilizaciju naoružanja i nišanskih sprava prilikom gađanja, automatsko praćenje ose naoružanja sa osom nišanske sprave, blokiranje elektroprekidača kada se naoružanje nalazi u položaju nebezbednog otvaranja vatre i dovođenje naoružanja u položaj za popunu.

Na vozilo je ugrađena jedna trokanalna panoramska stabilisana sprava komandira, koja omogućuje detekciju cilja do 5 km danju i do 3,5 km noću, a raspoznavanje cilja po danu do 2,7 km i noću do 1,5 km. Pored nje, ugrađena je i sprava nišandžije, koja je spregnuta sa mitraljezima KPVT 14,5 mm i PKT 7,62 mm.

Pored dve sprave vozilo poseduje i šest televizijskih kamera, koje članovima posade omogućuju osmatranje u vidnom delu dana, za vreme padavina i u sumraku. Slika se prikazuje u crno-beloj boji na četiri multi-funkcionalna panela. Posada se sastoji od pet članova, a to su komandir, vozač, nišandžija i dva izviđača. Savlađuje vertikalni nagib od 30 stepeni, a bočni 25 stepeni. Brzina kretanja po asfaltnom putu iznosi 90 do 100 km/č a po zemljanim putevima 40 do 50 km/č. Radijus kretanja iznosi 1.500 km.

Prikazu će prisustvovati i ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko.

 

Izvor Tanjug/Beta/B92, 29. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u