Varnice u vladi zbog puta ka EU

Iz stranke Nenada Popovića poručuju da će uvek reći ono za šta veruju da je najbolje za državu i narod, pa kakva god bila politička cena

Svaki ministar u vladi dužan je da sprovodi zajednički dogovorenu politiku, a oni koji to nisu u stanju, slobodni su da je napuste, poručila je za vikend premijerka Ana Brnabić, nakon što je Nenad Popović, lider Srpske narodne partije, izjavio da je „Briselski sporazum mrtav, kao i put Srbije ka EU“.

Brnabićeva je istakla i da je Evropska unija strateški prioritet i cilj Srbije i da ministar Popović takve izjave može da daje kao predsednik svoje stranke, a nikako u ime Vlade. Ekspresno je u nedelju, u vidu saopštenja, stigao odgovor iz SNP, u kojem se javnosti, ali i premijerki, poručuje:

– Neka smene ministra Nenada Popovića zato što nije bio spreman da prekrši zakletvu koju je dao na Ustavu, da je čitavo Kosovo Srbija.

SNP u saopštenju navodi i da su uvek bili korektan i lojalan koalicioni partner i da su sve radili javno, a ne iza leđa. Kažu i da će uvek reći ono za šta veruju da je najbolje za državu i narod, pa kakva god bila politička cena:

– Ako zbog toga što branimo Kosovo i Ustav i što kažemo da nećemo dati ni metar naše svete zemlje i što nikada nećemo prihvatiti da zbog evropskih integracija budemo genocidni narod, i što želimo da ojačamo naše odnose sa prijateljskim zemljama Rusijom i Kinom, neko želi da naša partija više ne bude deo Vlade, mi smo na to spremni.

Svoj komentar na najnovije varnice između premijerke i ministra Popovića dao je i član Predsedništva SNS Milenko Jovanov. On je prokomentarisao da se nakon napada na porodicu predsednika Vučića i njega lično, preko izmišljanja afera njegovim saradnicima, krenulo i sa izazivanjem potresa u Vladi Srbije. Jovanov ističe da se, izgleda, sve odigrava baš po scenariju koji je nedavno najavljen – da će u ozbiljnoj akciji rušenja predsednika Srbije učestvovati i ljudi iz vlasti, opozicije, mediji, a da će na udaru biti i njegova porodica.

– Popović je izabrao specifičan trenutak da se oglasi, a ne verujem u slučajnosti u politici, da se neko ujutru probudi i kaže nešto što će izazvati sukob u Vladi. Svako treba da se opredeli da li podržava politiku Aleksandra Vučića ili ne. Licemerno je da sede u Vladi, a izigravaju opoziciju. Popović je i u Skupštinu i u Vladu izabran na listi SNS, pa mi nije jasno kako mu je naša politika tada bila dobra, a sad se u jeku najbestidnijih napada na Vučića, setio da ima neku svoju politiku.

Inače, ovo nije prvi sukob Ane Brnabić i Nenada Popovića. Prošle godine u maju ukrstili su koplja zbog dečje slikovnice u kojoj su prikazani parovi homoseksualne orijentacije. Posle toga Popović je imao nekoliko izjava sličnih ovoj najnovijoj, da treba napustiti evrointegracije.

ODGOVOR ČEDI I ČANKU
Zbog Popovićevog istupa, u nedelju su se oglasili LDP i LSV, sa zahtevom za njegovu smenu zbog iznošenja stavova suprotnih zvaničnoj politici Vlade. Zamerili su mu pozivanje na prekid pregovora sa EU i nazvali ga ruskim lobistom i zastupnikom interesa onih koji žele da zaustave evropski put Srbije. SNP je odgovorio da kad Popovića napadaju takvi pojedinci, poput Nenada Čanka i Čedomira Jovanovića, koji svoj narod smatraju genocidnim, to je siguran znak da je sve što je rekao tačno i da vodi ispravnu patriotsku politiku.

 

Izvor Večernje novosti, 29. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u