Ž. Rakić: Borise, smiri se malo

„Moja poruka novom britanskom premijeru je veoma jasna: Borise, izborna kampanja je prošla, smiri se malo”, izjavio je Mihael Rot

CRVENA LINIJA
Tereza Mej prilično neslavno otišla je u istoriju a novi britanski politički kormilar je Boris Džonson. Političar koji je ostao upamćen 2016. godine kao jedan od najsrčanijih zagovornika predloga da Velika Britanija napusti Evropsku uniju dobio je sada priliku da vodi vladu i stavi „pečat”na bregzit.

U svom prvom nastupu u parlamentu u ulozi premijera Džonson je čvrsto potvrdio da ostaje protivnik EU.

„Naša misija je da sprovedemo bregzit 31. oktobra s ciljem da ujedinimo i obnovimo našu sjajnu Veliku Britaniju i učinimo zemlju najboljim mestom na svetu”, istakao je Džonson obraćajući se poslanicima.

Novi britanski premijer ponovio je da će izvesti zemlju iz EU s dogovorom ili bez njega, navodeći da uslovi sporazuma koji je s Briselom utanačila Tereza Mej nisu prihvatljivi.

„Nadam se da će oni (EU) preispitati svoje odbijanje da ponovo razmisle o dogovoru. Ako neće izaći ćemo iz Evropske unije bez dogovora”, izjavio je Džonson, naglašavajući da je Velika Britanija bolje pripremljena za bregzit bez dogovora nego što mnogi veruju.

Na odgovor iz Brisela Boris Džonson nije morao dugo da čeka. U telefonskom razgovoru s novim britanskim premijerom Žan Klod Junker, trenutno još na čelu Evropske komisije, odbacio je mogućnost novih pregovora Londona i Brisela.

„Predstavnici Unije nemaju mandat za nove pregovore”, kratko je saopšteno iz Junkerovog kabineta posle ovog razgovora. Njegova predstavnica za štampu pokušala je da ipak malo ublaži situaciju pa je saopštila da su Junker i Džonson razmenili brojeve mobilnih telefona.

A iz Berlina hladan tuš za britanskog premijera.

„Moja poruka novom britanskom premijeru je veoma jasna: Borise, izborna kampanja je prošla, smiri se malo”, izjavio je Mihael Rot, državni sekretar u ministarstvu inostranih poslova. EU je jedinstvena, bilo bi naivno očekivati da će Unija prihvatiti ucene. Na kraju, Britanci će skupo platiti izlazak iz EU.

Predstavnica za štampu nemačke vlade Ulrike Demer je preko Tvitera saopštila da je kancelarka Angela Merkel imala telefonski razgovor s Džonsonom. Teme razgovora bili su bregzit i bilateralni odnosi. Demer je još napisala da je kancelarka pozvala britanskog premijera da poseti Berlin.

Situacija je dakle jasna – Evropska unija povukla je Džonsonu crvenu liniju i sad je sve u rukama britanskog Trampa, kako mediji često nazivaju novog britanskog premijera zbog frizure koja malo podseća na predsednika SAD. Osim frizure ova dvojica, međutim, nemaju druge sličnosti, Džonson nema Trampovu moć, ne može da podvikne, zapreti, u parlamentu ima izuzetno tanku većinu… Biće zanimljivo šta o njegovim šansama kažu kladionice: sigurno je da neće biti favorit za duži ostanak u premijerskoj fotelji.

GUŽVA U KOSMOSU
Poslednjih dana jedna za drugom stižu vesti o osvajanju vasione. Neke od njih su izuzetno zanimljive i zaslužuju da se o njima nešto više kaže.

Iz Rusije je stigla vest da je na Međunarodnu vasionsku stanicu stigla nova posada. U raketi „sojuz” bila je tročlana posada: ruski, američki i italijanski kosmonaut. Trojica pukovnika: Aleksandar Skvorcov, Endrju Morgan i Luka Parmitano ostaće u kosmosu više od 200 dana i za to vreme obaviće pedesetak naučnih eksperimenata.

Gotovo istovremeno stigla je informacija da je u Indiji uspešno započeta kosmička misija koja bi trebalo da bude okončana sletanjem sonde na Mesec. Ova mesečeva misija, Čandrajan 2, veoma je zahtevan projekat koji predviđa da se sonda lagano spusti na mesečevu površinu posle čega bi specijalno konstruisan „mondrover” krenuo u istraživanje površine zemljinog satelita.

Ovo je, inače, druga mesečeva misija u režiji Indije. Prva je izvedena 2008. godine kada je sonda Čandrajan 1 kružila 312 dana oko Meseca posle čega je s nje lansiran uređaj koji je udario u površinu zemljinog satelita. Ukoliko let sonde Čandrajan 2 bude uspešno okončan spuštanjem na Mesec, Indija će postati četvrta država – posle SAD, Rusije i Kine – koja je zabeležila svoje pojavljivanje na njegovoj površini.

Zanimljiva kosmička vest stigla je i iz Kine. Prvi put jedna privatna firma je uspešno lansirala svoju raketu s kineskog kosmodroma u pustinji Gobi. Raketa „Hiperbol 1” uspešno je postavila u orbitu oko Zemlje dva komercijalna satelita.

U Kini postoji desetak privatnih firmi koje pokušavaju da se što uspešnije uključe u osvajanje kosmosa. Američka NASA je, na primer, objavila podatak da je samo tokom 2018. godine registrovano oko trideset lansiranja raketa u civilne svrhe.

Kineski kosmički program je, inače, veoma ambiciozan, kako tvrde zapadni analitičari, i ima veliku podršku tamošnjih vlasti. Tako su, između ostalog, planirani novi letovi prema Mesecu ali i sletanje kineske sonde na Mars. Kao svojevrsna kruna kineskog kosmičkog programa predviđena je izgradnja sopstvene vasionske stanice.

 

Autor Žarko Rakić

 

Izvor Politika, 28. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u