Dojče vele: Napred u bregzit

Irci, Škoti i Velšani su nezadovoljni, a u Londonu se spremaju za izlazak iz EU – „kud puklo da puklo“ i „bez daljnjeg odlaganja“

Za Borisa Džonson stvar je jasna: sa takozvanim „bekstopom“, a to znači sa zadržavanjem „meke“ granice i carinske unije između Republike Irske i Severne Irske, dela Velike Britanije, neće biti regulisanog bregzita. Zato on od Evropske unije ultimativno zahteva da se odrekne tog dela ugovora. „Mi smo spremni da damo ustupke Evropskoj uniji, ali to ne možemo sve dok je taj antidemokratski ’bekstop’ koji deli Veliku Britaniju deo ugovora“, rekao je novi britanski premijer.

Ali Evropska unija ne želi po tom pitanju da odstupi ni milimetar. I zato se britanska vlada punom parom priprema za bregzit bez dogovora. Za tu varijantu zadužen je lično Majkl Gouv, kancelar vojvodstva Lankaster i desna ruka Borisa Džonsona. Njegov jedini zadatak u predstojećem periodu biće priprema izlaska Velike Britanije iz EU – „kud puklo da puklo“ i „bez daljnjeg odlaganja“, kako je to taj ministar bez portfelja izjavio za list Sandej tajms.

Ministar finansija Sadžid Džavid je istom tom listu rekao da vlada za predstojeći period priprema dodatnih milijardu funti kako bi građane i preduzeća pripremila za bregzit bez dogovora. U tu svrhu planira se angažovanje dodatnih 500 pripadnika pogranične policije, a planirane su i investicije u luke, kako bi se obezbedio nesmetan protok robe.

UJEDINjENjE IRSKE?
„Bekstop“ pre svega znači da bi jedan deo Velike Britanije – Severna Irska – ostao u sklopu carinske unije, jer sa Irskom i dalje ne bi bilo „tvrde“ granice. Istovremeno, London ne bi imao pravo odlučivanja u Briselu – a to je najveći trn u oku britanskim konzervativcima. Irski premijer Leo Vardakar u igru je uveo i varijantu ujedinjenja Severne Irske s Republikom Irskom.

„Ako Velika Britanija neregulisano istupi iz EU, u Severnoj Irskoj će da poraste broj onih koji sumnjaju u to da njihov deo ostrva zaista pripada Velikoj Britaniji. Mnogi će se zapitati gde bi radije želeli da žive – u nekakvoj nacionalističkoj Velikoj Britaniji u kojoj se raspravlja o uvođenju smrtne kazne, ili u zajedničkoj evropskoj domovini i to kao deo Irske“, rekao je Vardakar.

OTPOR ŠIROM VELIKE BRITANIJE
Ali nisu samo Irci skeptični oko toga šta sve dolazi s premijerom Džonsonom. Tu su i Škoti, a proteklog vikenda su i velški nacionalisti protestovali protiv „katastrofalnog bregzita“. Velšani strahuju da bi bregzit bez dogovora posebno teško ekonomski pogodio upravo Vels. Škotlanđani iz istog razloga prete referendumom o izlasku iz Velike Britanije.

Šef Austrijske centralne banke Evald Novotni izrazio je mišljenje da bi neregulisani bregzit naneo različitu štetu različitim članicama EU. Ali je takođe siguran da bi najviše štete pretrpela upravo britanska ekonomija.

 

Autor Rolf Peter Brojh

 

Izvor Dojče vele, 29. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u