Džonson: Izlazimo iz EU bez obzira na sve

To je u telefonskom razgovoru rekao svom irskom kolegi Leu Varadkaru i ponovio svoj stav po pitanju irskog „bekstopa“

Britanski premijer Boris Džonson rekao je svom irskom kolegi Leu Varadkaru da će Velika Britanija 31. oktobra izaći iz Evropske unije „bez obzira na sve“.

Sa druge strane, Varadkar je rekao da sporazum o bregzitu ne može ponovo da se otvara i da treba identifikovati „zadovoljavajuće“ alternativne dogovore, prenosi Rojters.

Džonson je u telefonskom razgovoru rekao Varadkaru i da bi pitanje takozvanog irskog „bekstopa“ po kojem neće biti „tvrde“ granice između Republike Irske i Severne Irske, moralo da bude isključeno iz svakog dogovora o izlasku.

U saopštenju iz Dauning strita, kaže se da je Džonson jasno rekao da će vlada pristupiti svim pregovorima odlučno i energično i u prijateljskom duhu i da je njegova želja da napusti EU sa dogovorom, ali da on mora da podrazumeva ukidanje „bekstopa“.

Sa druge strane, Varadkar je rekao da sporazum o bregzitu ne može ponovo da se pregovara i da treba identifikovati „zadovoljavajuće“ alternativne dogovore koji bi mogli da zamene „bekstop“ u budućnosti, saopšteno je iz službe irske vlade.

Navodi se i da je Varadkar pozvao Džonsona u Dablin da razgovaraju o bregzitu i bilateralnim pitanjima uključujući Severnu Irsku.

 

Izvor Tanug/B92, 30. jul 2019.

Pratite nas na YouTube-u