Njujork tajms: Tramp mora odvojiti Rusiju od Kine

Redakcija lista ukazuje na rizike od daljeg zbližavanja Moskve i Pekinga i traži od američkog lidera da „odmah odvoji Rusiju od Kine“

Redakcija najuticajnijeg američkog medija – dnevnog lista Njujork tajms – obratila se omraženom Donaldu Trampu otvorenim pismom sa predlozima i inicijativama. Reč je o redakcijskom tekstu sa naslovom Kako treba da izgleda pobednička strategija Amerike ako Rusija zaigra na kinesku kartu?

Vodeći umovi Njujork tajmsa i ukazuju na rizike od daljeg zbližavanja Moskve i Pekinga i traže od američkog lidera da „odmah odvoji Rusiju od Kine“ kako se SAD ne bi suočile sa pretnjom koja bi za njih postala globalna. Sve ovo dolazi od lista u čijem vrhu sede oni koji priželjkuju njegov impičment i oni koji bi ga radije videli u zatvoru.

Tramp vlasnicima i menadžerima Njujork tajmsa želi to isto, a obraćanje je postalo moguće zato što zbližavanje Rusije i Kine toliko plaši medijsku i ekspertsku elitu Demokratske stranke da je postala spremna i da nešto moli njoj najomraženijeg američkog političara.

Iz teksta Njujork tajmsa lako se zaključuje šta je izazvalo paniku: „U jednoj analizi Pentagona se upozorava da Vladimir Putin protiv nas može primeniti postupak `obrnuti Nikson`, to jest – okrenuti svoju kinesku kartu protiv SAD, kao što je Nikson uspeo da zavadi Kinu i SSSR“.

Redakcija Njujork tajmsa potpuno je saglasna sa zaključkom koji je formulisao profesor Džon Arkvila (John Arquilla), jedan od autora pomenutog izveštaja Pentagona: „Svetski sistem sa (dominantnim) američkim uticajem unutar njega naći će se na leđima ako se Moskva i Peking još više zbliže“.

A predlozi Trampu kako da Rusiju preotme Kini naprosto su smešni: „Sjedinjene Države i Rusija mogle bi još šire sarađivati u kosmosu, a mogle bi tesno sarađivati i u okvirima Arktičkog saveta. A naročito u oblasti kontrole nad naoružanjem i povodom Sporazuma o strateškom ofanzivnom oružju“.

Njujork tajms i njegov deo Amerike očito i dalje veruju da je normalizacija rusko-američkih odnosa moguća bez ukidanja antiruskih sankcija, odlaska Amerikanaca iz Ukrajine, ostavljanja na miru gasovoda Severni tok 2…

Nezavisno od ovoga, i potez Njujork tajmsa potvrđuje da su u Vašingtonu svesni da se moraju dogovarati sa Putinovom Rusijom. Bivši Trampov politički savetnik Stiven Benon čak je ocenio da je „ujedinjenom Zapadu potrebna Rusija“. Samo, Rusiji nije potreban status povlašćenog američkog vazala, a još manje – šira saradnja pod sankcijama…

 

Izvor Fakti, 30. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u