Održan sastanak predstavnika vlasti i opozicije, moderator Soroševa fondacija

Predstavnici vlasti i opozicije nisu davali izjave jer je, kako su rekli, dogovoreno da organizatori izađu sa saopštenjem

Razgovor predstavnika vlasti i dela opozicije na FPN-u završen je nešto posle 14 sati, bez izjava predstavnika političkih stranaka koje su učestvovale na sastanku.

Predstavnici vlasti i opozicije nisu davali izjave jer je, kako su rekli, dogovoreno da organizatori izađu sa saopštenjem. Na Fakultetu političkih nauka održan je razgovor predstavnika vlasti i dela opozicije, potvrdio je Tanjugu dekan Dragan Simić.

Sastanak se odnosi na uslove za održavanje izbora.

„Čim smo seli zajedno, to je dobar znak. To je znak da postoji svest da postoji velika potreba da se razgovara, a to je već nešto”, rekao je Simić.

Simić je novinarima preneo da za razgovor važi „Čatam haus” pravilo i da je to jedino što može da kaže.

„Ja sam samo otvorio razgovor kao domaćin, dalje oni pričaju, zatvoreno je”, dodao je Simić.

Upitan ko prisustvuje razgovoru, Simić je potvrdio da je tu ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, poslanik SNS Vladimir Đukanović, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, lider DS Zoran Lutovac.

Simić je rekao i da se razgovor vodi na inicijativu Fonda za otvoreno društvo. Na konstataciju novinara da je ovo već dijalog, Simić je odgovorio: „Vi to možete tako da nazovete. Mislim da jeste, čim sede za istim stolom, dakle razgovaraju i to je već samo po sebi dobro za početak”, rekao je Simić.

„RAZGOVOR PROTEKAO U KONSTRUKTIVNOJ ATMOSFERI“
Izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević izjavio je danas da je sastanak vlasti i opozicije o izbornim uslovima protekao u konstruktivnoj atmosferi i najavio da će vrlo brzo biti organizovan novi sastanak.

Nakon okruglog stola na Fakultetu političkih nauka, nije bilo izjava učesnika ali je Antonijević rekao da će javnosti biti upućeno saopštenje, prenosi Beta. Pre toga, sastanak su napustili predstavnik vlasti Vladimir Orlić kao i opozicionari Dragan Đilas, Nebojša Zelenović i Miroslav Aleksić, koji nisu odgovarali na pitanja.

NOVI SASTANAK U AVGUSTU
Razgovori predstavnika vlasti i opozicije o uslovima za održavanje izbora biće nastavljeni, a prvi naredni biće održan u avgustu, dogovoreno je na njihovom današnjem, prvom susretu, saznaje Tanjug.

Razgovori će, prema saznanjima Tanjuga, ubuduće biti tematski, a teme koje će biti razmatrane, pojedinačno, su: birački spiskovi, RIK, mediji, finansiranje kampanje i izborni dan.

 

Izvor Politika, 30. jul 2019.

RAZLIČITE REAKCIJE STRANAKA POVODOM SASTANKA
Udruženje „Jedan od pet miliona“ saopštilo je da je dijalog vlasti i opozicije, koji se održao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, poželjan, ali da je došao kasno.

„Još jednom jasno kažemo da bez ispunjenja svih tačaka proizašlih iz preporuka stručne komisije nema slobodnih izbora. Nećemo šargarepe, hoćemo ispunjenje zahteva u protivnom pozivamo na aktivan bojkot“, navelo je to udruženje.

Udruženje navodi da dijalog mora biti transparentan, jer se tiče svih građana Srbije a ne samo političkih opcija koji učestvuju u izbornoj trci.

„Opozicija je učestvovanjem na ovim sesijama pokazala da je otvorena za dijalog i razgovor na temu implementacije preporuka stručnog tima… Odstupanja od bilo koje tačke preporuka stručnog tima značilo bi smanjiti već minimalne granice za normalno funkcionisanje izbornog procesa i medija. Sve tačke preporuka prihvaćene od strane političkih opcija, sindikata i drugih potpisnika Sporazuma sa narodom, moraju biti ispunjene“, dodaje se.

Udruženje je ocenilo da samo sređivanje biračkog spiska, administracije i izbornog procesa, bez dovoljnog prisustva u medijima daje minimalan, ili nikakav efekat na izbore.

„Napominjemo da mediji koji su kontrolisani sedam godina, uključujući sve medije i nacionalne frekvencije koje su u privatnom vlasništvu, kroz kratko vreme i dijalog od nekoliko sesija nije moguće otvoriti za sve strane mišljenja u ovom društvu, stoga je bojkot jedina trenutna opcija“, navodi se u saopštenju.

ČANAK: ODBILI SMO DA UČESTVUJEMO
Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je da su i on i njegova stranka bili pozvani na današnji sastanak vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu, ali su odbili da na njemu učestvuju, jer „i vlast i delovi opozicije načinom na koji je sastanak sazvan urušavaju institucije i marginalizuju Skupštinu Srbije“.

„Načinom na koji je sastanak sazvan i gde je organizovan, on neće doneti ništa dobro. Ako vlast već urušava institucije i marginalizuje Skupštinu Srbije, pitam zbog čega sada u tome učestvuje i opozicija. Skupština kao najviše predstavničko telo građana Srbije je jedino mesto gde se ovakav dijalog može voditi, čime se ojačavaju kapaciteti te institucije“, naveo je Čanak.

Ocenio je da je ovakvim svojim gestom, „samoproklamovana prava opozicija“ još jednom pokazala da „nije nikakva alternativa naprednjačkoj vlasti, jer su joj koordinate razmišljanja identične“.

„Da ne pominjem da je uzgred i urušena institucija FPN-a, koji kao ugledna akademska institucija ne bi trebalo da bude sveden na ulogu hostese političkih partija“, poručio je Čanak.

Prema njegovim rečima, i u zemljama regiona, tamo gde se odvijaju dijalozi vlasti i opozicije o izbornim uslovima, „svugde je skupština mesto dijaloga“.

„To ne mora biti ni velika sala, ni plenarana sednica, ali se mora znati da je skupština kao institucija mesto za dijalog različitih političkih opcija, a ne učionice FPN-a“, rekao je Čanak.

DJB: JEDINI FORUM ZA RASPRAVU JE SKUPŠTINA
Pokret Dosta je bilo ocenio je da sastanak vlasti i opozicije „ilustruje sav raspad demokratskog parlamentarnog sistema u Srbiji“, te da je jedini forum za raspravu o načinu ispunjenja opozicionih uslova Narodna skupština.

„Sastanak bivše i sadašnje vlasti Dragana Đilasa i Nebojše Stefanovića u organizaciji i pod pokroviteljstvom ‘odabranih’ nevladinih organizacija pokazuje punu dubinu kolonijalnog statusa Srbije“, naveo je DJB u saopštenju.

Navodi se da se pitanje uslova za fer i slobodne izbore „ne sme i ne može“ rešavati unutar „kružoka nevladinog sektora kome je zajednička odrednica mantra da ‘EU nema alternativu'“.

DJB je poručio da Savez za Srbiju „nije jedina opozicija u Srbiji“, kao i da jedan od osnivača SzS-a Dragan Đilas „nije lider opozicije“.

SMS: NADAMO SE DA ĆE SE DIJALOG PROŠIRITI
Stranka moderne Srbije (SMS) pozdravila je dijalog predstavnika vlasti i dela opozicije, uz posredstvo civilnog sektora i izrazila nadu da će biti nastavljen javno u parlamentu.

„Uskoro nas očekuje početak jesenjeg zasedanja Narodne skupštine, te se nadamo da će se dijalog proširiti i na sve ostale predstavnike vlasti i opozicije, da će se odigravati javno, transparentno i u instituciji koja je za to predviđena“, naveli su iz SMS.

Kako su u saopštenju istakli, SMS od prvog dana zagovara dijalog o fer izbornim uslovima i jednakom pristupu medijima sa nacionalnom frekvencijom između predstavnika vladajuće većine i opozicije.

„Drago nam je što je dijalog otvoren, pa makar i van institucija i tek nakon šest dugih meseci“, navode iz SMS.

 

Izvor Beta/N1, 30. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u