Danica Grujičić o kampanji Kurira: Udarila sam na nečije interese

„Svoje ime i medicinsku karijeru nisam gradila u novinama, već u operacionoj sali“, komentariše medijske napade profesorka Grujičić

Kada sam preuzela mesto v. d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju (IORS) moja misija i cilj su bili jasni i javni: na prvom mestu da smanjim liste čekanja, da pacijentima omogućim najbolje uslove, da nabavimo najsavremeniju opremu i da na Institutu radi najbolji kadar. Kada krenete u tom pravcu da rešavate probleme jasno je da udarate na privatne interese i biznise bahatih pojedinaca.

Ovako profesorka dr Danica Grujičić, načelnik Centra za neuroonkologiju u Klinici za neurohirurgiju KCS i v. d. direktora IORS, za Novosti, komentariše „prozivke“ u medijima da u IORS, gde je rukovodilac od 9. maja, dnevno provodi „samo sat-dva“ i da su njene odluke o novom rasporedu zaposlenih u ovoj ustanovi motivisane „ličnom netrpeljivošću“.

Da li ste očekivali da će vas dočekati „na nož“?
Od prvog dana preuzimanja funkcije u IORS jasno mi je bilo da će doći do ovoga. Svoje ime i medicinsku karijeru nisam gradila u novinama, već u operacionoj sali.

Optužuju vas da ste smenili „dobre doktore“ i vratili na pozicije neke stare, „sumnjive kadrove“?
Moje i odluke mog tima rezultat su temeljnih procena i činjenica, a u cilju interesa pacijenata. U svemu ovome ružno je što se nanosi šteta ugledu Instituta. Posebno se užasavam što se u kampanji protiv mene koriste porodice bolesne dece.

Zašto je doktor Zoran Bekić, široj javnosti poznat iz afere „citostatik“, za kojeg vaši kritičari kažu da je „najbolji dečji onkolog“, dobio novi raspored?
U IORS nije smenjen nijedan dobar doktor, nova zaduženja dobili su samo oni koji nisu dobro vodili svoje odeljenje. Cilj reorganizacije je upravo da se vrate svi dobri doktori i medicinsko osoblje koje je pobeglo od nekorektnih uslova rada ili su oterani.

Hoćete li da kažete da dr Bekić nije imao rezultat?
Dr Bekić je premešten na drugo radno mesto jer su zbog stvorene atmosfere na njegovom odeljenju, dok je on bio rukovodilac, dva sjajna pedijatra napustila Institut. Sestre su radile pod velikim psihičkim opterećenjem, osetilo se odsustvo empatije prema deci i roditeljima od strane dr Bekića. Ova odluka nije doneta preko noći. Razgovarala sam sa zaposlenima na njegovom odeljenju, udruženjima roditelja dece obolele od raka, od kojih sam dobila podršku za ovu promenu.

Neko, očigledno, sumnja u vaše kriterijume.
Princip mog rada je jasan: nemam privatan biznis, nemam afere iza sebe, ne radim privatno. Sve što radim je u interesu pacijenata i mlađih kolega.

Kakva je sada situacija u IORS? Optužuju vas, istina anonimno, da se tamo ne zadržavate dugo?
Svako ko radi sa mnom zna koliko sam na poslu i koliko radim. Nažalost, situacija na Institutu nije sjajna. Moj prethodnik, divni kolega dr Radan Džodić, uradio je dosta pozitivnih stvari, ali potrebno je još mnogo da bi se od Instituta napravila institucija u rangu svetskih.

Na šta ste se vi fokusirali?
Najviše na opremanje novom i najsavremenijom opremom, čime će se smanjiti i lista čekanja. Radimo i na organizaciji rada. Potrebno je vreme, ali vrlo brzo će se videti velike promene. Zasada sam zadovoljna podrškom koju sam dobila. Verujem da su država i Ministarstvo imali sluha i da će podržati sve ideje za nabavljanje opreme u vrlo brzom roku.

NATO POZADINA
Da li mislite da i vaše angažovanje da se utvrdi istina o posledicama NATO bombardovanja nekima smeta?
Verovatno da, ali do sada nisam imala većih problema. Naravno, postoje uvek pritisci i „dobronamerni saveti“, ali od vas zavisi da li im podležete ili ne. Mene ne zanima rejting. Nisam političar da bi se bavila rejtingom. Svoje ime sam izgradila u operacionoj sali, na klinici, na fakultetu u naučnoj zajednici. Ako tu neko hoće da ruši moj rejting mora da radi više, nemam ništa protiv.

 

Naslovna fotografija: Petar Dimitrijević/RAS Srbija

 

Autor B. Radivojević

 

Izvor Večernje novosti, 31. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u