FPN: Žustar, ali konstruktivan sastanak vlasti i opozicije

Na jučerašnjem sastanku, koji je, kako se navodi u saopštenju, bio žustar, ali konstruktivan, dogovoreno je da se razgovori nastave

Organizatori prvog sastanka vlasti i opozicije, Fakultet političkih nauka i Fondacija za otvoreno društvo, saopštili su da je jučerašnji skup bio žustar, ali konstruktivan, da će se razgovori nastaviti.

U saopštenju koje su potpisali izvršni direktor Fondacije Milan Antonijević i dekan FPN-a Dragan Simić, navodi se da će Fondacija i FPN organizovati seriju okruglih stolova povodom redovnih parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe na proleće 2020. godine.

Uz ocenu da su izbori centralno mesto demokratskog uređenja i važan izvor legitimiteta demokratske vlasti, podsećaju da će Srbija uskoro obeležiti tridesetogodišnjicu od prvih izbora održanih nakon obnove višepartijskog sistema.

I posle tri decenije izborni proces u Srbiji opterećen je brojnim problemima koji rezultiraju nesigurnošću i predstavljaju podlogu za osporavanje izbornih rezultata, dok građani iskazuju nepoverenje u institucije i izborne procese, navodi se u saopštenju.

Uvažavajući princip da se izborni proces ne menja u izbornoj godini, smatramo da je važno pokrenuti širok dijalog o izborima u Srbiji koji bi mogao da obezbedi unapređenje pojedinih delova izbornog procesa i izbornih uslova čak i u kratkom roku, pre održavanja narednih parlamentarnih i lokalnih izbora“, navode u saopštenju.

Taj dijalog bi na duži rok mogao da doprinese trajnom otklanjanju problema u izbornom sistemu kroz sveobuhvatnu reformu i uspostavljanju njegovog integriteta, a na taj način bi se učvrstio legitimitet demokratske vlasti i ojačalo poverenje građana u institucije i demokratski poredak. Na jučerašnjem sastanku, koji je, navode, bio žustar, ali konstruktivan, dogovoreno je da se razgovori nastave.

PRIKAZANE ANALIZE
Na prvom, uvodnom okruglom stolu učesnicima su ponuđene analize izbornog procesa u celini sa predstavljenim problemima izbornog procesa koje bi trebalo rešiti.

Predstavnici Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) i Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) predstavile su svoje analize i predložili set pitanja u izbornom procesu koji mogu da se reše ili saniraju u kratkom roku, odnosno do sledećih izbora, kao i probleme koji zahtevaju velike sistemske zahvate i koji dolaze na dnevni red nakon održavanja narednih izbora.

Na narednim skupovima biće pokrivene sledeće oblasti – finansiranje kampanja, pristup medijima i njihova kontrola, birački spisak i izborna administracija, kao i obezbeđivanje biračkog prava svim građanima.

Organizatori su istakli da su na učešće u dijalogu pozvani predstavnici relevantnih političkih stranaka, organizacije građanskog društva koje se bave izborima i stručnjaci s fakulteta i instituta koji se bave temom.

Okrugli stolovi su zamišljeni kao moderirane debate bez prisustva medija, što je, navode organizatori, bilo neophodno kako bi se u ovako teškom trenutku omogućla konstruktivna i otvorena rasprava. U debatama će se i dalje primenjivati „čatam haus“ pravila, a organizatori apeluju na medije da ih poštuju.

UČESNICI PRVOG SASTANKA
Na prvom skupu su učestovali Nebojša Stefanović, Vladimir Đukanović, Vladimir Orlić, Vladanka Malović (SNS), Dragan Đilas (SSP), Marinika Tepić, Zoran Lutovac (DS), Miroslav Aleksić (Narodna stranka), Aleksandar Ivanović (SDS), Aris Movsesijan (Nova stranka), Nebojša Zelenović (Zajedno za Srbiju).

Skupu su prisustvovali i Kenan Hajdarević (LDP), Petar Miletić (PSG), Branimir Jovanović (SDPS), Jasmina Karanac (SDPS), Toma Žigmanov (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini), Stefan Aksović (Dveri), Ahmedin (Jonuz) Škrijelj i Mirza Hajdinović (SDA).

FPN su pored Dragana Simića predstavljali i Dejan Milenković, Milan Jovanović, Dušan Spasojević, Đorđe Pavićević, Dušan Pavlović, Ivan Stanojević. Ispred Transparentnosti Srbija prisutna je bila Zlata Đorđević, a ispred CeSID-a Bojan Klačar i Emilija Orestijević. Prisutni su bili i Sonja Liht (BFPE), Pavle Dimitrijević (CRTA), Vladimir Đurić (Institut za uporedno pravo), profesorka Violeta Beširević i Srđan Majstorović.

BRNABIĆ O SASTANKU SA OPOZICIJOM
Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je za Prvu televiziju da ne bi želela da se nađe na nekom od budućih sastanaka vlasti i opozicije, ali da bi, ako mora, otišla.

 

Izvor Tanjug/RTS, 31. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u