„Majka svih crkava se ne nalazi u Konstantinopolju, već u Jerusalimu“

Mitropolit je ponovio da se majkom svih crkava ne mogu smatrati ni Rim, ni Konstantinopolj, već Jerusalimska crkva koja je porodila sve crkve

U intervjuu ruskoj novinskoj agenciji TASS, datom Pavelu Bušujevu, Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije kazao je da bi pokušaj Vaseljenske patrijaršije da ponovi ukrajinski scenario na Balkanu značio objavu rata Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

„Ne vjerujem da bi model ukrajinskog raskola mogao da se ponovi na Balkanu ili u Crnoj Gori. Dedeić je raščinjen od vaseljenskog patrijarha. Što se tiče Makedonije, poslije svih događaja u Ukrajini, ne očekujem da svojim dejstvima Carigrad objavi rat Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a to bi bila objava rata Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Poslije Ukrajine je moguće sve očekivati, ali nadam se da do toga neće doći“, rekao je Mitropolit.

On je izrazio žaljenje što na vaseljenskog patrijarha uticaj, da ide u određenom pravcu, vrši grupa ne najdostojnijih mladih mitropolita, ambicioznih ljudi.

„Razgovarao sam sa ozbiljnim ljudima iz Grčke i drugima, neću ih sada imenovati, koji su, takođe, nezadovoljni tim uticajem na vaseljenskog Patrijarha. On je čojvek u godinama i trudi se da učvrsti svoje prvenstvo, ali u samoj stvari dovodi poziciju svoje Patrijaršije pod veliku opasnost. U to nema nikakve sumnje. Na carigradskom prestolu bili su veliki jerarsi kao Sveti Jovan Zlatousti ili Sveti Grigorije Bogoslov, ali bilo je i jeretika; nepogrešivih u Crkvi nema“, podvukao je mitropolit Amfilohije.

Dalje je govorio kako je istorijska uloga Carigradske patrijaršije vezana za Konstantinopolj kao prijestonicu imperije. Kasnije, do 1918, imperator je bio u Rusiji. Sada se Crkva vraća u predkonstantinovski period, u kome jedinu vlast u Crkvi može da ima Vaseljenski sabor.

„Konstantinopoljski patrijarh jedini može da sazove Vaseljenski sabor, ali ako nastavi sa ovakvim djelovanjem, izgubiće i tu čast“, smatra mitropolit. Mitropolit je ponovio svoje gledište da se majkom svih crkava ne mogu smatrati ni Rim, ni Konstantinopolj, već Jerusalimska crkva koja je porodila sve crkve.

TASS O SITUACIJI U CRNOJ GORI
Vlast u Crnoj Gori pokušava da usvoji zakon o vjerskim slobodama koji predviđa oduzimanje crkvene imovine od Srpske pravoslavne crkve. Riječ je o više od 650 svetinja, uključujući takve manastire u pravoslavnom svijetu kao što je Ostrog.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u vezi s tim zatražio je od Vlade Crne Gore da još jednom razmotri prikladnost takvog zakona koji će „neminovno pogoršati dobre odnose Beograda i Podgorice“. Kao odgovor iz Podgorice stigao je oštar komentar u kome se Beograd podsjeća na crnogorsku nezavisnost, ukazujući da Vlada Crne Gore samostalno formira svoj zakonodavni sistem i da neće dozvoliti nikome da utiče na taj proces.

Ranije je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović optužio Srpsku pravoslavnu crkvu da pokušava da drži vjerski monopol u zemlji. Kazao je da će tražiti autokefalnost za tzv. „crnogorsku crkvu“ po uzoru na Ukrajinu. Arhijerej Srpske pravoslavne crkve Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, komentarišući Đukanovićeve istupe, primjetio je da predsjednik „pokušava da bude glava crkve“, što je „prvi put u istoriji da ateista stvara crkvu“.

„TUGA JE ŠTO SE CRNOGORCI ODRIČU ĆIRILICE“
„Solunska braća, Ćirilo i Metodije, sastavila su azbuku glagoljicu i ćirilicu, te dvije azbuke divne i čudesne, na kojima je napisano sve što vrijedi a što su napisali slovenski narodi kroz vjekove. Tako je i u Crnoj Gori na ćirilici napisano i štampano sve ono čudesno i divno. Cetinjski Oktoih i Gorički zbornik i druge svete knjige pisane su ćirilicom kroz vjekove do najnovijih vremena.“

Podsetio je Mitropolit Amfilohije da su ćirilicom pisane povelje naših vladara, kao i sve ono što su napisali Sveti Petar Cetinjski, naš učitelj i prosvetitelj, zakonodavac i mirotvorac, njegov sinovac Petar Drugi Lovćenski Tajnovidac (Luča mikrokozma, Gorski vijenac…) kao i kralj Crne Gore Nikola Prvi Petrović:

„Sa tog razloga velika je tuga i nesreća što se mi Crnogorci danas odričemo svetoga pisma Ćirila i Metodija i naših predaka, naših otaca i praotaca. Nikada ovdje kod nas nije vladalo takvo bezumlje.“

 

Izvor Fakti, 31. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u