Skandal na Krfu: Od Plave grobnice i ostrva Vido napravili kupalište

Tik ispod spomenika srpskim stradalnicima pored kojeg se vijore srpska i grčka zastava, turisti su se kupali i sunčali gotovo dva meseca

Ležaljke i suncobrani na plaži u glavnoj luci ostrva Vido, odakle počinje prilaz Spomen-kosturnici srpskim vojnicima iz Prvog svetskog rata – uklonjeni su u ponedeljak. To je učinjeno dva dana posle sastanka koji su predstavnici Udruženja građana za zaštitu Vida iz grada Krfa imali sa gradonačelnikom Kostasom Nikoluzosom. Tako je, bar zasad, rešena velika neprijatnost koja je uznemirila javnost Srbije, ali i žitelje Krfa.

Menadžment luksuznog hotela „Ikos“ u Dasiji, inače novi vlasnici restorana koji na Vidu odavno radi, još na početku sezone postavio je ležaljke i suncobrane levo od skretanja prema Spomen-kosturnici. Tako su se tik ispod spomenika u luci koji je Grad Kruševac podigao srpskim stradalnicima i pored kojeg se vijore srpska i grčka zastava, turisti kupali i sunčali gotovo dva meseca.

– Sve što postoji na ostrvu Vido pripada opštini Krf – kaže Željko Popović iz nedavno osnovanog Udruženja za zaštitu Vida. – Ove godine, na licitaciji, vlasnici „Ikosa“ su zakupili restoran na više godina. Zakup, međutim, važi samo pod uslovom da ne prekrše nijednu od ugovornih stavki među kojima su i one da ne smeju da organizuju žurke, niti druge proslave.

Iako tom mestu nije dolikovalo, nekoliko ležaljki je, po rečima našeg sagovornika, na istoj plaži bilo i prethodnih godina, ali „alarm“ se upalio kada je novi gazda počeo da proširuje kapacitete. Na vrata gradonačelnika minulog petka pokucala je delegacija Udruženja u kojoj su bili Janis Kurkulos, bivši gradonačelnik Krfa, Jorgos Raidestinos, nekadašnji zamenik gradonačelnika, dr Tatjana Spingu, predsednik Društva grčko-srpskog prijateljstva, Pavlos Metalinos, član Privredne komore i naš sagovornik.

– S obzirom na to da su vlasnici „Ikosa“ preuredili i značajno povećali kvadraturu restorana, da su postavili mnogo više ležaljki i ogromne suncobrane, jasno je da žele da se šire – rekao je Popović. – Doznali smo i da u restoran na Vidu više ne mogu da uđu ni Grci koji su tamo često odlazili na ručak, jer je restoran navodno zakupljen. Nama se to sve nije dopalo, pa smo se obratili gradonačelniku. Želimo da očuvamo dostojanstvo ostrva i smatramo da Vido ne sme biti kupalište.

Zabrinjavalo ih je, kaže naš sagovornik, i što brodić, inače na redovnoj liniji Krf-Vido, nije plovio sve do početka jula, a ni dečji kamp na suprotnom delu ostrva ne radi već dve godine.

– Naše strahove i strepnju, srećom, razumeo je gradonačelnik, pa su ležaljke uklonjene – govori Popović. – O svemu smo obavestili i Aleksandrosa Avlonitisa, poslanika u parlamentu Grčke. On nam je obećao pomoć jer je veliki prijatelj Srba, a uskoro će postati i član našeg Udruženja. Ne mislimo da je trenutnim uklanjanjem ležaljki problem rešen i zato ćemo s pažnjom nastaviti da pratimo šta će se dalje događati kako bismo Plavu grobnicu i uspomenu na srpske vojnike preminule na Vidu dostojanstveno zaštitili.

POSTAVIĆEMO TABLE NA VIŠE JEZIKA
Sa gradonačelnikom Nikoluzosom dogovorili smo se da uskoro postavimo table na svim mestima na Vidu gde brodovi mogu da pristanu – kaže Željko Popović. – Na njima će biti na više jezika ispisano šta se na ostrvu dešavalo tokom Prvog svetskog rata. Na Krf i Vido dolaze turisti iz celog sveta i mnogo je onih koji ne znaju šta je Plava grobnica. Naše je da ih sa tim upoznamo.

NOVA RASVETA
Već u nedelju nas oko 500 Grka i Srba otići ćemo na celodnevni radni izlet na Vido – najavljuje naš sagovornik. – Obavićemo pripreme za postavljanje četiri velika reflektora koja će osvetljavati Spomen-kosturnicu, kao i 40 manjih za osvetljenje prilaza do nje. Rasporedićemo i protivpožarne aparate koje smo obezbedili.

 

Autor J. Matijević

 

Izvor Večernje novosti, 31. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u