Holandija zabranila nošenje burke

Iako zakon navodi „elementi koji prikrivaju lice“, muslimani ovaj zakon vide prvenstveno kao zabranu nošenja burke

U Holandiji je stupio na snagu zakon kojim se zabranjuje nošenje burke, nakon što je parlament te zemlje u junu prošle godine izglasao delimičnu zabranu nošenja u javnim ustanovama kao što su škole, vladine kancelarije i bolnice. Zakon se odnosi na sve elemente koji prikrivaju lice.

Navedeno je kako će na pomenutim mestima na kojima ovaj zakon važi, službena lica moći da traže od žena koje nose burku da je skinu pri ulasku ili da napuste zgradu.

U slučaju nepoštovanja ovih odredbi, postoji mogućnost da interveniše i policija i novčano kazni osobu. Ovim zakonom nisu obuhvaćene osobe koje zbog posla moraju da prekriiju lice, pacijenti koji duže borave u bolnici, kao i njihovi posetioci, kao i osobe koji koriste maske tokom zabava i drugih aktivnosti.

Iako zakon navodi „elementi koji prikrivaju lice“, muslimani ovaj zakon vide prvenstveno kao zabranu nošenja burke. Prema navodima holandskih medija, žene koje se ne budu pridržavale pravila oko zabrane nošenja burke u navedenim ustanovama biće suočene sa novčanom kaznom od 150 evra.

Iz stranke Nida, koju su osnovali muslimani u Holandiji, prie dve nedelje saopštili su kako će oni platiti sve kazne koje budu izrečene za nošenje burke. Holandski list Algemin Dolgbad je objavio tekst koji je posvećen upravo nošenju burke, a navodi se kako građani i javnost imaju pravo na verbalnu i fizičku intervenciju ako ih uznemiri žena s burkom.

Autor teksta se poziva na član 53. holandskog Krivičnog zakona, u kojem stoji da „građanin, u slučaju da prisustvuje dok jedna osoba krši zakon, ima pravo da fizički interveniše“. U tekstu se navodi da se nošenje burke može tretirati u okviru tog zakona.

Mnogi građani Holandije, posebno muslimani, su na društvenim mrežama izrazili nezadovoljstvo zbog pomenutog zakona, navodeći kako etiketira muslimane i ugrožava njihovu sigurnost. Zavod Amnesti Internacional u Holandiji je ove nedelje saopštio je kako žene imaju pravo na slobodu izbora odeće i da se protive pomenutom zakonu.

Pored toga Savetodavno veće Holandije nije preporučilo ovaj zakon zbog kršenja verskih sloboda, Predstavnički dom je većinski usvojio zakon 2016. godine. Gradonačelnici Amsterdama, Roterdama i Utrehta prošle godine su izjavili kako ne nameravaju da sprovode ovaj zakon.

 

Izvor Anadolija/NSPM, 01. avgust 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u