Politiko: Ruski oklopnjaci u Srbiju stigli preko Mađarske

„Pošiljka je smela da prođe kroz mađarski vazdušni prostor, jer se teret nije prevozio u vojnom, već u civilnom avionu“, navodi Gulijaš

Uprkos protivljenju Rumunije da izda tranzitnu dozvolu moćni ruski oklopni transporteri BRDM-2 su preko Mađarske stigli u Srbiju 23. jula, otkriva portal Politiko.eu. Iako je EU nakon aneksije Krima 2014. godine uvela sankcije Moskvi na trgovinu oružja i zabranu izvoza robe koja se može koristiti u vojne i civilne svrhe Budimpešta je našla opravdanje za ovaj postupak.

Šef kabineta premijera Viktora Orbana, Đerđeli Gulijaš, je za Politiko objasnio da je avionska pošiljka iz Rusije u Srbiju smela da prođe kroz mađarski vazdušni prostor, jer se teret nije prevozio u vojnom, već u civilnom avionu, za koji nije potrebna posebna dozvola.

„Mi samo dobili informaciju o civilnom avionu koji ulazi u naš vazdušni prostor, ali to je samo protokolarna vrsta obaveštenja koju treba primiti k znanju”, kaže Gulijaš i dodaje da je zbog geografskih razloga ovaj ruski teret upućen Srbiji morao da preleti pre toga Poljsku i Slovačku.

Portparol EU je povodom tranzita ruske vojne opreme preko Mađarske kratko rekao: „Videli smo izveštaj. Bez komentara o specifičnosti slučaja mogu da kažem da je primena restriktivnim mera Evropske unije obaveza svake njene članice”. Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je 27. jula da „nije bilo nikakvih prepreka” u dopremanju oklopnih vozila i da je vojna oprema dopremljena u Srbiju uz poštovanje međunarodnih pravila.

Na primopredaji deset ruskih izviđačkih transportera u ponedeljak u niškoj kasarni „Mija Stanimirović” predsednik Srbijer Aleksandar Vučić nije hteo da precizira na koji način je donacija ruske oklopne tehnike dopremljena u Srbiju, ali je naveo da je tu učinjeno „u skladu sa zakonom i ugovorom koji je sklopljen sa tom zemljom”.

 

Autor M. Pešić

 

Izvor Politika, 01. avgust 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u