Obeležavanje Oluje: U Beogradu parastos, u Hrvatskoj proslava i likovanje

Svakog četvrtog avgusta u dve zemlje vidimo dve potpuno različite slike – dok jedni tuguju, drugi otvoreno slave, veličaju i likuju

Srbima stradalim tokom akcije Oluja danas je služen parastos u Crkvi Svetog Marka, a to je ujedno bila i prilika da se još jednom skrene pažnja na činjenicu da prognani Srbi i danas 24 godine kasnije, svoja osnovna, ljudska i imovinska prava u Hrvatskoj ostvaruju teško ili nikako, prenosi Tanjug.

Predsednik Koordinacije udruženja izbeglih i raseljenih u Srbiji Milan Žunić podsetio je za Tanjug da se prognanim Srbima sistemski onemogućava povratak u Hrvatsku, obnova uništene imovine, pravo na penziju …

„Ne tražimo mnogo ni od Hrvatske ni od Srbije, od Hrvatske tražimo da nam ne otima ono što je naše imovinu, penzije i stečena prava. Tražimo i pravo na povratak, na našu imovinu, slobodan život … i naknadu za uništenu, opljačkanu i otetu imovinu”, rekao je Žunić.

Prognani Srbi i od Srbije, dodaje, traže jednu „sitnicu” da stane iza legitimnih zahteva svojih građana i državljana i da se sistematski bori za prava Srba koja su ugrožena u Hrvatskoj. Predsednik Udruženja Zavičaj Nenad Abramović kaže da nijedno pravo Krajišnika nije ostvareno u potpunosti, da nadležni u Hrvatskoj čak ono malo prava koje zakon propisuje tumače kako im odgovora.

„Krajišnici su poput Feniksa, i bez obzira na teškoće nastavljaju dalje”, rekao je Abramović koji je pozvao sve sunarodnike da povodom državnog obeležavanja godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja”, kome će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dođu večeras u Krušedol.

Cilj okupljanja je da se setimo svih žrtava, jer ako i jednog čoveka zaboravimo ubili smo ga dva puta, rekao je Abramović i dodao da je cilj i da se iz svega izvuku pouke kako se takav zločin nikada ne bi ponovio.

 

Izvor Politika, 04. avgust 2019.

PLENKOVIĆ: „OLUJA“ JE BILA VELIČANSTVENA AKCIJA
Povodom godišnjice najvećeg egzodusa Srba od Drugog svetskog rata, kada je iz Hrvatske proterano 250.000, dok ih je gotovo 2.000 ubijeno ili nestalo, hrvatski premijer Andrej Plenković je uz čestitku građanima poručio da ta zemlja „s ponosom obeležava 24. godišnjicu veličanstvene vojno-policijske operacije „Oluja”.

„Tog 5. avgusta 1995. u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske vraćen je najveći deo okupiranih hrvatskih teritorija, što je donelo slobodu i mir domovini“, naveo je Plenković, prenela je „Hina“.

Ističući da je uz „državničku mudrost“ prvog hrvatskog predsednika Franja Tuđmana, požrtvovanost i hrabrost hrvatskih branitelja, umeće zapovednika hrvatske vojske i policije i slogu hrvatskog naroda „za samo četiri dana oslobođen najveći deo okupiranih područja Hrvatske“.

Grad Knin, naveo je Plenković, jedno od središta hrvatske državnosti, vraćen je u ustavni poredak suverene, samostalne i međunarodno priznate Hrvatske, a omogućen je i prekid opsade Bihaća, kao i oslobađanje velikog dela Bosne i Hercegovine, prenosi Tanjug.

„Zahvaljujući ’Oluji‘ hrvatsko rukovodstvo je uz pomoć Ujedinjenih nacija obezbedilo mirnu reintegraciju Vukovara i celog hrvatskog Podunavlja, čime je 1998. konačno ostvarena celovitost hrvatske državne teritorije. Hiljade prognanih vratili su se svojim domovima, a trajni mir je omogućio postupnu obnovu, revitalizaciju i izgradnju zemlje“, naveo je hrvatski premijer.

Istakao je i da se danas u uređenoj Hrvatskoj, koja će u prvoj polovini 2020. godine predsedavati Evropskom unijom, kako je naveo, s ponosom i posebnim pijetetom prisećaju svakog života i svake žrtve „utkane za slobodu Hrvatske, koji su trajni podsetnik i putokaz u izgradnji još uređenijeg i naprednijeg društva“.

 

Izvor Sputnjik, 04. avgust 2019.

„POBEDOM U OLUJI SMO DOSANjALI SVOJ SAN“
Predsednica Kolinda Grabar Kitrović čestitala je danas građanima Hrvatske „akciju Oluja“ najveći egzodus od Drugog svetskog rata u kome je proterano više od 250.000 krajških Srba, a 2.000 je ubijeno ili nestalo.

Obraćajući se svim građanima u zemlji i dijaspori, Grabar Kitarović je navela da je „pobedom u Oluji Hrvatska dosanjala svoj istorijski san slobode i nezavisnosti i postala punopravna članica međunarodne zajednice“.

Takođe, pozvala je građane da „lijepu domovinu“ izgrađuju u zajedništvu, solidarnosti i poštovanju jednih prema drugima, da bi, kako je navela, iz dana u dan bila naprednija i pravednija,“onakva kakvom su je sanjali prethodni naraštaji i kakvom su je želeli hrvatski branitelji“.

„Drage Hrvatice i Hrvati i svi hrvatski državljani diljem domovine i sveta, od srca vam čestitam Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja“, napisala je predsednica, preneli su hrvatski mediji.

 

Izvor Tanjug/Mondo, 04. avgust 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u