Hrvatska slavi godišnjicu: Naša vojska spremna je na nove Oluje

„Svima koji danas imaju pretenzije na našu zemlju, poručujem da je hrvatska vojska danas spremna na nove ‘Oluje’ “, rekao je Krstičević

Godišnjicu vojno-policijske akcije „Oluja“ Hrvatska obeležava kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti. Proslava 24 godine od „Oluje“ počela je još u 6.30, kada je Knin probudio vojni orkestar.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović položila je vence na spomenik „Oluja“, a posle su usledili govori najviših hrvatskih zvaničnika – premijera, predsednice, predsednika Sabora. U svojim govorima „Oluju“ su nazvali legitimnom vojnom akcijom koja je za cilj imala „oslobađanje od velikosrpskog agresora“. Grabar Kitarovićeva je rekla da je Knin oslobođen uz brojne žrtve. Kada se govorilo o žrtvama, uglavnom se govorilo o „hrvatskim žrtvama i ‘braniteljima’ koji su dali živote za oslobađanje Hrvatske“.

„Na ovom mjestu pre 24 godine izborili smo se da upravljamo vlastitom sudbinom – da se o Hrvatskoj i Hrvatima odlučuje u Hrvatskoj i svi mi smo ti koji snosimo tu odgovornost. Ovo je naša domovina, jedina i vječna“, poručila je, između ostalog, hrvatska predsednica.

Svečanost se potom preselila na Kninsku tvrđavu, gde je kao centralni događaj podignuta hrvatska zastava baš kao što je to pre 24 godine učinio tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman. Sve će se završiti večeras koncertom troje izvođača. Ni ove godine, kao ni prošle, neće nastupiti Marko Perković Tompson, koji je sinoć održao koncert u Splitu.

Srbi u Hrvatskoj sećaju se „Oluje“ na potpuno drugačiji način. Održavani su parastosi u hramovima širom Hrvatske, kao i u okolini Knina. Povratnici kažu da se sa velikom tugom sećaju dana kada su morali da napuste svoje domove, kao i stradalih prijatelja i rodbine. Dodaju da im ne smeta današnja proslava, ali ističu da neki od njih ipak neće biti u Kninu.

Dan pobede Hrvatska obeležava na dan vojno-policijske akcije „Oluja“, tokom koje je izvršen najveći egzodus Srba nakon Drugog svetskog rata, za koji niko nije odgovarao. Tokom te akcije iz Hrvatske je proterano oko 250.000 Srba, nešto manje od 2.000 je ubijeno i gotovo isto toliko se i danas smatra nestalim.

„I IDUĆIH PET GODINA VIĐAĐU SE S VAMA KAO PREDSEDNICA“
Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović indirektno je u Kninu potvrdila da će se kandidovati za novi mandat.

„Ovde sam danas kao predsednica i idućih pet godina ću se viđati ovde s vama kao predsednica“, rekla je Grabar Kitarovićeva.

 

Izvor RTS, 05. avgust 2019.

KRSTIČEVIĆ: HRVATSKA VOJSKA SPREMNA NA NOVE „OLUJE“
Ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević izjavio je danas da je hrvatska vojska spremna na nove „Oluje“. „Svima koji danas imaju pretenzije na našu zemlju i koji planiraju napraviti nešto protiv Hrvatske, poručujem da je hrvatska vojska danas spremna na nove „Oluje“. Nikome ne pretim, tuđe ne želim, ali smo spremni da branimo našu zemlju“, istakao je on na prijemu ratnih zapovednika na kninskoj tvrđavi, povodom 24. godišnjice operacije „Oluja“, u kojoj je proterano 250.000 Srba iz Hrvatske.

On je rekao da je „operacijom „Oluja“ politika i ideja Velike Srbije potpuno poražena“, da su oslobođena okupirana područja, gde je agresor pokušao da poništi i uništi sve što su hrvatski građani gradili vekovima“. Zahvaljujući toj operaciji, dodao je, Knin je ostao hrvatski grad.

„Operacija „Oluja“ simbol je našeg vojničkog uspeha i kruna svih pobeda u domovinskom ratu. Bez „Oluje“ ne bi bilo mirne reintegarcije i povratka Vukovara i ostalih područja“, istakao je Krstičević, koji je naglasio da je „domovinski rat temelj moderne hrvatske države, a branitelji, među kojima je bio i sam, jesu njen kamen temeljac“. Krstičević je ukazao da za razliku od mnogih država „Hrvatska svoju vojsku nije nasledila“, već je ona „stvorena iz naroda za vreme agresije“.

Pre 24 godine hrabrošću i požrtvovanošću hrvatskih branitelja, ali i mudrošću i vizionarskim vođstvom prvog predsednika Franje Tuđmana, te i generala zadat je, kaže hrvatski ministar odbrane, „završni udarac velikosrpskoj politici“.

Hrvatska vojska, prema njegovim rečima, danas je respektabilna snaga, a hrvatski vojnik dobro obučen i opremljen za sprovođenje svih zadataka, te kroz članstvo u NATO doprinosi, sa saveznicima i partnerima,, izgradnji mira i sigurnosti u svetu. Dalje jačanje vojske, kako je naglasio, ostaje garant suverenosti i integriteta Hrvatske.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 05. avgust 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u