Indija podigla vojsku u stanje borbene gotovosti

Vlasti su već počele da prebacuju dodatni kontingent od 8.000 vojnika u državu Džamu i Kašmir

Indijska vojska je podignuta u stanje povišene borbene gotovosti, nakon što je Vlada donela odluku o ukidanju specijalnog statusa države Džamu i Kašmir, saopštila je agencija „Ani“ na Tviteru.

Vlasti su već počele da prebacuju dodatni kontingent od 8.000 vojnika u državu Džamu i Kašmir. Kako javlja televizija NDTV, od ranog jutra vojno-transportni avioni dovoze vojnike na aerodrom prestonice regiona Srinagar. Televizija navodi da će ovi vojnici pojačati kontingent od 35.000 vojnika koji se nalazi u Džamu i Kašmiru. Agencija „Ani“ javlja da je čitava vojska podignuta u pripravnost.

Kako pišu mediji, hiljade hodočasnika-Indusa, koji su krenuli u hram Amarnath u Kašmiru, vraćaju se kući, kako im je vlada preporučila krajem prošle nedelje. Policija Indije je noćas uhapsila sve uticajne lidere regionalnih partija. Među njima su bivši glavni ministar ove države Mehbuba Mufti, kao i lider opozicije u regionalnom parlamentu Omar Abdulah.

U jednom broju regiona Džamu i Kašmir počeli su spontani, stihijski protesti na odluku vlasti o ukidanju statusa Džamu i Kašmira. Podsetimo, u Džamu i Kašmiru, jedinoj indijskoj državi u kojoj većinu stanovništva čine muslimani, aktivni su separatisti, koji se zalažu za nezavisnost države ili za ujedinjenje sa Pakistanom.

Istovremeno, u Kašmiru, između Indije i Pakistana, nema zvanične granice, a linija kontrole deli vojsku te dve države. Nju Delhi optužuje pakistanske vlasti za podršku naoružanih separatista. Islamabad je odbacio te optužbe i saopštio da se stanovnici Kašmira samostalno bore za svoja prava.

 

Izvor Sputnjik, 05. avgust 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u