Izrael čestitao Hrvatskoj godišnjicu „Oluje“

„To je vrlo nesrećna izjava, imajući u vidu činjenicu da se dogodilo masovno proterivanje 200.000 Srba“, rekao je Efraim Zurof

Srbija je danas kritikovala Izrael zbog toga što je čestitao Hrvatskoj Dan pobede koji Srbi smatraju pogromom, prenosi Tajms of Izrael. Ono što se desilo Srbima u Hrvatskoj koji su tamo živeli vekovima, tokom operacije Oluja, četvrtog avgusta 1995. godine je na nesreću najveći egzodus jedne etničke grupe u Evropi posle Drugog svetskog rata, izjavio je ambasador Srbije u Izraelu Milutin Stanojević za izraelski list.

On je ocenio da je „čestitanje tog pogroma onima koji to slave svake godine kao ‘Dan pobede’ ili ‘obnavljanje suvereniteta’ protiv osnovnih ljudskih principa modernih društava”.

„Pošto dolazi od predstvnika Izraela više je nego ironično i tužno”, dodao je ambasador Stanojević. Ambasador Izraela u Zagrebu Ilan Mor je ranije danas objavio na Tviteru čestitku Hrvatskoj povodom 24-godišnjice „Operacije Oluja, kojom je obnovljen njen suverenitet u Domovinskom ratu”.

Efraim Zurof, istoričar holokausta, koji već dugo kritikuje Hrvatsku i druge zemlje Centralne i Istočne Evrope za ono za šta kaže da je odbijanje tih zemalja da se suoče sa svojim ulogama u zločinu protiv Jevreja, rekao je da je komentar izraelskog diplomate neželjen.

„To je vrlo nesrećna izjava, imajući u vidu činjenicu da se dogodilo masovno proterivanje u okviru operacije Oluja, blizu 200.000 Srba je proterano iz svojih domova”, rekao je Zurof, ocenivši da to nije sukob u koji bi Izrael trebalo da se meša.

Izraelsko Minstarstvo spoljnih poslova nije ništa komentarisalo. Tajms of Izrael dodaje da su odnosi Izraela i Srbije solidni ali da se čini da su odnosi sa Zagrebom jači i podseća da je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović krajem jula bila u državnoj poseti Izraelu.

Ovo inače nije prvi put da je Izrael izazvao takvu kontroverzu. Prošle godine je izraelska vojska učestvovala u paradi kojom se slavi pobeda Hrvatske, navodi list. U operaciji Oluja ubijeno je stotine ljudi, stotine hiljada ih je raseljeno i skoro čitavo stanovništvo je iseljeno iz svojih domova tokom operacije, piše Tajms ov Izrael.

Izraelska vojska je prva strana vojska koja je učestvovala u slavljenju pobede Hrvatske, naveo je ambasador Srbije, prenosi Beta.

 

Izvor Politika, 05. avgust 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u