Molebanom u manastiru Krušedol obeleženo 24 godine od „Oluje“

Srbija i RS su po peti put zajedno obeležili godišnjicu Oluje, zločina nad srpskim narodom. Ovoga puta ispred manastira Krušedol

Danas su Srbi, ma gde da žive, apsolutno ujedinjeni i znaju šta im je činiti u budućnosti, poručio je večeras iz Krušedola predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na obeležavanju 24 godine od akcije „Oluja”, i istakao da je posebno ponosan, jer su svi Srbi na današnji dan, ma gde da su na planeti, ujedinjeni.

„Posebno sam ponosan, i molim vas da ih pozdravite, jer su sa nama svi srpski politički predstavnici iz Crne Gore – za razliku od zvanične Podgorice, koja svoje predstavnike šalje na Dan pobede u Knin. Sa nama su i predstavnici našeg naroda iz Slovenije, Severne Makedonije, a posebno veliki pozdrav predstavnicima SNV iz Hrvatske”, rekao je Vučić u Krušedolu.

Kako je rekao, danas je, 4. avgust, težak, užasan dan za svakog Srbina ma gde na planeti da živi.

„Rekao sam ovo, jer kao što vidite danas u obeležavanju ovog dana možemo svi da budemo ujedinjeni, ne mislimo uvek isto, ali danas su Srbi, ma gde da žive, apsolutno ujedinjeni i znaju šta im je činiti u budućnosti „, ističe Vučić.

Zahvalan je Miloradu Dodiku na inicijativi koju su pokrenuli pre 6 godina, da se zajednički obeležava stradanje našeg naroda i pamte naše žrtve. „Pokrenuli smo nešto što je promenilo kulturu sećanja, pokrenuli smo i drugačiju budućnost našeg naroda”, ističe on, prenosi Tanjug.

OTIŠLI SU SRBI – JE LI HRVATSKA DANAS SREĆNIJA
Otišli su Srbi, ali Srbi nisu nestali, poručio je večeras predsednik Aleksandar Vučić sa obeležavanja godišnjice „Oluje” i upitao da li je Hrvatska danas srećnija, uspešnija i bogatija zbog toga.

„Otišli su Srbi i to je velika tuga i muka za svakog Srbina. Je li Hrvatska danas srećnija, uspešnija i bogatija zbog toga? Moram da vas razočaram, sve vas koji veličate i radujete se srpskim suzama – nisu Srbi nestali. Nije Srbija nestala”, poručio je Vučić iz Krušedola.

Kako je rekao, večeras se vidi ponosan narod, koji zna da odbrani svoj rod, da čuva svoje ime i prezime, da se krsti u istoj crkvi, da voli svoju zemlju i da se time diči, na svakom mestu. Predsednik je poručio da to ne znači da ne umemo da odgovorimo snažnije, jer to umemo, ali nećemo, jer smo postali pametniji i naučili u čemu smo grešili.

„Sit sam lekcija koje nam drže i mnogi iz sveta i mnogi iz regiona, a i poneki iz Srbije, o tome kako ne treba da se bavimo ovim, kako treba da zaboravimo krajišku sudbinu, kako ne treba toliko da se viđam da Dodikom i Željkom Cvijanović, kako bi trebalo da brinemo o svemu drugom, a manje o srpskom narodu”, podvukao je predsednik Srbije.

On je napomenuo da su jedino Srbi prihvatili da su neki iz njihovog naroda počini zločine i obračunali se sa njima, dok su svi drugi radili samo na jednom – kako i na koji način da okrive Srbe. I večeras, kaže, neki sladostrasno slave, uz pesme koje pristojni ljudi ne bi mogli ni da slušaju, u kojima veličaju ustaške, nacističke pozdrave i prete da će nas stići njihova ruka i preko Drine, u Srbiji.

A, naš odgovor, i njima danas i Tuđmanu koji je rekao da je ideja da Srbi zauvek nestanu u pripremi Oluje – da su Srbi otišli, ali da nisu nestali. On je istakao da se srpskom narodu dogodila „Oluja” kada nije bilo sloge, razgovora između Srbije, Republike Srpske i rukovodstva Krajine. „Naše je da vodimo računa da nam se to više nikada ne dogodi, da imamo najbolje odnose sa predstavnicima Srba gde god da žive”, istakao je Vučić.

Poručio je da nećemo nikome dozvoliti da nipodaštava naše žrtve, da ponižava naš narod i da svi treba da znaju da je Srbija sada čvrsta, jača nego ikad, i da ćemo znati da budemo svoj na svome. Vučić je rekao da ne treba zaboraviti da se Oluja dogodila kada su nam se Srpska i Srbija, Krajina i Srpska, svi sa svima svađali.

„Svađali smo se i mi u Beogradu u tom trenutku, napravili da budemo mnogo slabiji, baš onako kako su hteli oni koji su želeli da se raduju našim suzama. Naša je obaveza da se nikada više tako nešto ne dogodi”, podvukao je on.

Vučić je kazao da je obaveza da ujedinimo narod, da znamo šta je vitalni narodni interes, da podižemo ekonomiju Srbije i Srpske, radimo zajednički na očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta, da ćirilicom pišemo i u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji.

„Oni nam kažu iz dana u dan ‘nećemo ćirilicu u Vukovaru’, jer je to mesto posebnog pijeteta. Znate li šta se dogodilo u Glini? Najstrašniji ratni zločin koje su ustaše počinile. Zato ćemo mi da pričamo o Glini i glinskoj crkvi i svim mestima stradanja Srba poštujući sve njihove žrtve. Nećete nam zatvoriti usta jer će se govoriti i o našoj deci. Ona nisu manje vredna od vaše. Njihove suze nisu ništa manje vredne od dece ne samo iz našeg regiona, već i šire”, naglasio je on.

Ukazao je da je, kada smo imali svađe i sukobe u Beogradu, neslogu unutar našeg naroda u regionu, otišla Crna Gora a da se ni okrenuli nismo, a danas nam mnogi koji su odgovorni za to drže pridike kako je loš odnos naše vlasti prema našem narodu u Crnoj Gori, a tada su brojali pare. Podsetio je da je nesloga iskorišćena i za jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

„Ne samo da možemo da plačemo i kukamo, već možemo da izvučemo pouke, pogledamo šta je budućnost, da se razlikujemo od njih, pokažemo poštovanje prema žrtvama drugih, ali nećemo dozvoliti da neko podoštava naše žrtve, da kažemo da je Srbija čvršća i snažnija, da ćemo znati da sačuvamo i da budemo svoj na svome”, istakao je on, prenosi Tanjug.

DODIK: HRVATSKA IMALA MEĐUNARODNU PODRŠKU
Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas kod manastira Krušedol, na obeležavanju Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojnoj akciji „Oluja” 1995. godine, da je Hrvatska imala podršku međunarodne zajednice da se srpski narod politički i vojno porazi. On je rekao da Hrvati „ne bi imali snage da to urade da nisu bili podstaknuti od strane svojih mentora”, da nisu imali podršku Amerike, Velike Britanije i Nemačke.

„Tek peti put smo ovde kako bi dokazali da nećemo zaboraviti Oluju a za to treba da zahvalimo Aleksandru Vučiću koji nam je pružio priliku da o tome govorimo i da to ne zaboravimo” rekao je Dodik i dodao da, ako Srbi ne budu govorili o Oluji, ona će biti zaboravljena. Dodik je izjavio da „treba da se okupimo oko jedine moguće ideje a to je snažna i jaka Srbija koja ne ćuti i koja govori o teškim danima svog stradanja”.

On je dodao da „sloboda našeg naroda isključivo zavisi od toga da li imamo državu. Gde nemamo državu osuđeni smo na stradanje”. Dodik je ocenio da je snaga Srbije danas takva da ona upravlja mirom na Balkanu. Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine se osvrnuo i na događanja oko entiteta iz kog dolazi – Republike Srpske. „Republika Srpska ne može da bude meta niti se sa njom može kalkulisati”, rekao je on i dodao da njome neće upravljali „ni Bakir Izetbegović ni ambasadori nego srpski narod i njegovi zvaničnici”.

On je dodao da srpski narod ima dve države – Republiku Srpsku i Srbiju. „Republiku Srpsku su smatrali greškom pa su hteli da je unište, ali nisu mogli jer je ona ljubav srpskog naroda”, zaključio je Milorad Dodik na skupu u Krušedolu, prenosi Beta.

IRINEJ O ZLOČINU I „OLUJI”
Patrijarh Irinej podsetio je da je „Oluja” bila zločin koji je planirala hrvatska država i osudio ćutanje rimokatoličke crkve, koje je, kaže, osnažilo mnoge koji su činili zlo i „ostali neosuđeni od te božanske organizacije”.

Najtragičnije je, kaže patrijarh, to što se ideje zločina, koji su se desili u prošlosti, čuju i danas, a naše je, kaže, da pamtimo, i da kao hrišćani oprostimo kada potomci bivših zločinaca budu svesni velikih žrtava i pokažu svoje izvinjenje i pokajanje.

Irinej je, na obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja”, u Krušedolu, rekao da se na današnji dan sećamo mnogobrojnog stradalog i pobijenog srpskog naroda, koji je nevino stradao.

„Njihovo stradanje bilo je planirano od najvišeg vrha tadašnje države Hrvatske, a imalo je cilj da taj kraj potpuno očisti od prisustva srpskog naroda, naroda koji je vekovima živeo na tim prostorima, narodu koji je uveliko doprinosio u svemu u životu i istoriji hrvatskog naroda. Taj plan predstavlja plan kojim su planirani da istrebe svaki koren i svaki trag srpskog naroda na prostorima na kojima su živeli”, rekao je on, prenosi Tanjug.

Stradanja u „Oluji”, prema njegovim rečima, ravna su stradanjima našeg naroda za vreme Drugog svetskog rata, a ni u čemu se ne razlikuje, nažalost, i u broju žrtava, rekao je patrijarh. Broj stradalih u toj akciji nikada nećemo doznati, a znaju ga oni u čije ime su postradali. Ukazao je da su u toj akciji stradali oni najnemoćniji i oni koji nisu mogli da pruže otpor, a to su bili stariji, žene i deca.

Posebno je naglasio decu, podsetivši da je Hrvatska bila jedina na čijoj teritoriji su, tokom Drugog svetskog rata, postojali dečji logori kroz koje je prošlo i stradalo 50.000 naše dece.

„Nažalost, njihova stradanja, koja su poznata širom sveta, ostavila su nema usta onih koji su trebalo da kažu svoju reč o nevinom stradanju naroda. Dugo smo očekivali da tu reč čujemo od onih koji su bili najnadležniji da svojom rečju osude zločin koji je počinjen, a to je rimokatolička crkva. Od nje smo očekivali osude zločina, ali je ona do današnjeg dana otćutala. Njeno ćutanje je osnažilo mnoge koji su zlo činili i ostali neosuđeni od te božanske organizacije”, podvukao je on.

Irinej je kazao da je reč crkve vrlo važna i značajna, i da se mnogo toga verovatno ne bi desilo da se ta reč čula.

„I danas ono što se dešava je slično onome što se desilo. I danas čujemo da su dva ugledna biskupa na Kosovu i Metohiji služili misu na ruševinama jedne srpske pravoslavne crkve. Čuli smo i reči njihove da je to njihova zemlja, da je to bila pre svake religije, da je i bila pre Hrista. Ja bih dodao i da je verovatno po njima bila i pre postojanja sveta. Ovo su sve ideje iz prošlosti koje se nažalost ostvaruju i danas”, rekao je on.

Irinej je je najavio da će se o tom događaju Srpska pravoslavna crkva obratiti poglavaru rimokatoličke crkve u koga, kako je dodao, ima puno poverenje. „Ovaj događaj ne sme ostati nekomentarisan”, podvukao je on.

Poglavar srpske crkve istakao je da je ono što je najtragičnije za nas i naše vreme to što se ideje zločina, koji su se desili u prošlosti, čuju i danas. „To zlo zločinačko nije umrlo, živi i danas na tragediju našeg naroda, ali ne samo na našu tragediju, već celog hrišćanstva”, upozorio je on.

Irinej je kazao da ono što možemo jeste da se molimo da se ovakva zla i zločini ne dese nigde u svetu, i da treba da učimo da kao hrišćani oprostimo, ali onda kada potomci bivših zločinaca budu svesni velikih žrtava i pokažu svoje izvinjenje i pokajanje. „To očekujemo mi i crkva hrišćanska, a očekujemo i od naše braće po Hristu i Jevanđelju da osude i da ne ostane nekažnjen osudom”, poručio je on.

Patrijarh je rekao da razume patnju onih koji su sve što su imali stavili na prikolicu i pošli u neizvesnost, ne znajući ni kuda idu ni šta ih očekuje, što je, podvukao je, strašna tragedija našeg vremena.

„Sećamo se ovog dana i smemo nikada i nipošto da ga zaboravimo. Moramo reći našoj deci šta se desilo, da zapamte i da prenesu generacijama koje dolaze posle nas i posle njih, jer ovo zlo ne sme da se zaboravi”, rekao je Irinej.

Dodao je da zna da nije čitav narod takav, te da zna puno čestitih i poštenih ljudi koji su osudili i osuđuju sve što se desilo u Hrvatskoj, ali njihov glas, primetio je, nažalost ili ne sme ili ne može da se čuje. „Molimo se za sve nevino postradale, oni su naši novomučenici, ovenčani vencem mučeništva. Postradali su časno i pošteno. Neka ih Gospod primi gde su preci naši, sa molbom da se ovakav zločin nikada više i nigde ne desi. Večna im slava”, rekao je poglavar SPC.

MILICA JURIĆ: SRBIJI HVALA ZA SLOBODU, LIKU NEĆU ZABORAVITI
Milica Jurić, rođena Mihić na obeležavanju godišnjice Oluje u Krušedolu prisetila se danas kako je 28. avgusta 1991. imala pet godina i kad su joj ubili strica pitala je – zašto.

„Odgovorili su mi da stric više neće doći. Iste noći brat, sestra i ja, sa babom i dedom krećemo na put. Mama i tata su ostali da čuvaju kuću. Sa nepunih pet godina nije mi bilo jasno zašto odlazimo”, počela je svoje obraćanje ispred manastira Krušedol. Četvrtog avgusta 1995. Milica je imala nepunih devet godina i kaže tada je već razumela šta se dešava.

„Na televiziji sam gledala beskrajno dugu kolonu, selo je uništeno, sve je spaljeno, nema više kuće, našeg sela i Krajine, sve je nestalo u toj noći. Deda Milan je tu noć osedeo. Tražili smo pogledom oca i majku. Majka je bila u koloni u traktorskoj prikolici, a otac je ostao da brani selo”, pričala je Milica, naglasivši da je dete Krajišnika, Ličanka i da je ponosna na to.

Otac joj je, kaže, bio mobilisan u Vojsku Republike Srpske Krajine, majka je četiri godine svake noći odlazila u krevet sa bombom ispod jastuka, jer joj je otac rekao „ako dođu, spasi se”. Kaže da je prerano odrasla i saznala šta znači biti proteran, bez ognjišta, odrastala je bez roditelja, prenosi Tanjug.

„U Srbiji smo našli novi dom, sigurnost i slobodu, njoj darujemo potomke, moju Liku nikad neću zaboraviti, a mojoj Srbiji hvala za sve što mi je dala”, rekla je Milica.

U MANASTIRU KRUŠEDOL SEĆANjE NA STRADALE
Centralna manifestacija povodom obeležavanja godišnjice hrvatske akcije „Oluja” 1995. godine, u kojoj je ubijeno ili nestalo oko 2.000 Srba, a proterano više od 220.000, počela je molebanom koji služi patrijarh srpski Irinej ispred manastira Krušedol.

Obeležavanju pod sloganom „Oluja je pogrom” prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik hrvatskog SDSS Milorad Pupovac, ministri u Vladi Srbije, predstavnici Srpske liste sa KiM, Srbi izbegli tokom akcije „Oluja” i veliki broj građana. Ovo je peti put da Srbija i RS zajedno obeležavaju godišnjicu tog zločina.

Posle molebana, biće prikazan kratak dokumentarni film o proterivanju Srba iz Hrvatske, a prisutnima će se u ime izbeglih obratiti Milica Jurić, a nakon nje Dodik i Vučić, prenosi Tanjug. Predsednik je ranije pozvao sve Srbe, posebno Krajišnike, da dođu kod manastira Krušedol na obeležavanje godišnjice „Oluje”, za koju je rekao da je najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata.

U akciji, koja je trajala četiri dana, prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, poginuo je ili nestao 1.861 Srbin, a sa teritorije tadašnje Republike Srpske Krajine koju je zauzela hrvatska vojska, izbeglo je više od 200.000 Srba.

RANE OD „OLUJE” NISU, NITI ĆE IKADA ZARASTI
Srbi koji su izbegli iz Hrvatske tokom akcije „Oluja“ na današnji dan 1995. godine kažu da rane prognanih i raseljenih nisu, niti će ikada zarasti i da je obeležavanje tog tragičnog događaja u novijoj srpskoj istoriji važno kako bi se sačuvalo sećanje na srpske žrtve.

Milica Jurić, čiji su roditelji Radomir i Ljilja na Mihić bili u koloni izbeglih Srba, ispričala je za Tanjug da su oni želeli da sačuvaju ognjište i da su zato poslednji napustili selo Donji Vaganac, blizu Plitvičkih jezera.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

Izvor Politika, 04. avgust 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u