Iz Brisela ponavljaju: Neće biti novih pregovora o bregzitu

Pregovarači EU rekli su evropskim diplomatama da su izmene koje je predložila nova vlada u Velikoj Britaniji neprihvatljive

Evropska unija je saopštila da nema osnove za nastavak pregovora o bregzitu, dok Velika Britanija nastavlja da insistira na promenama sporazuma koji je postigla bivša britanska premijerka Tereza Mej. Pregovarači EU rekli su evropskim diplomatama da su izmene koje je predložila nova vlada u Velikoj Britaniji, poput uklanjanja bekstopa sa Irskom, neprihvatljive.

Sa druge strane, Dauning strit odbacuje tvrdnje da je želeo da razgovori propadnu kako bi se omogućilo da se bregzit bez dogovora povuče. Portparol britanske vlade izjavio je da se nadaju da će EU ponovo razmotriti prihvatanje izmena. Kako je rekao, EU mora da promeni svoj stav, budući da sporazum Tereze Mej neće biti prihvaćen u britanskom parlamentu u tom obliku.

„Bacićemo se na pregovore sa najvećom energijom i duhom prijateljstva i nadamo se da će EU preispitati svoje trenutno odbijanje da izvrši bilo kakve izmene u sporazumu o povlačenju”, rekao je portparol, javlja Bi-Bi-Si a prenosi Tanjug.

Sporazum koji je Mej postigla sa EU tri puta je odbijen u parlamentu. Novi britanski premijer Boris Džonson obećao je da će „učiniti to ili umreti”, odnosno izvesti Britaniju iz EU do 31. oktobra, sa ili bez dogovora.

 

Izvor Politika, 06. avgust 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u