SAD najavljuju da će vojno „sprečiti“ Tursku, Erdogan ne odustaje

Američki zvaničnici su jasno stavili do znanja da bi vojna operacija na severu Sirije bila veoma rizičan poduhvat

Američki ministar odbrane Mark Esper rekao je da je bilo kakva vojna operacija Turske u severnoj Siriji neprihvatljiva i da će SAD sprečiti jednostrane poteze.

Turska će kasnije platiti višu cenu ako danas ne uradi ono što je neophodno u severnoj Siriji, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nakon što je za vikend najavio vojnu opreciju u Siriji, u regionu istočno od Eufrata, koji kontrolišu kurdske snage.

U obraćanju turskim ambasadorima u Ankari, Erdogan je rekao da će „taj proces, po Božjoj volji, uskoro ući u novu fazu“, preneo je Rojters. Taj deo Sirije je u zoni koju kontroliše kurdska Narodna zaštitna jedinica (YPG), inače glavni saveznik SAD na teritoriji Sirije, koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

Erdogan je na sastanku sa ambasadorima rekao i da veruje da američki predsednik Donald Tramp neće dozvoliti da dve zemlje postanu zatočenik spora oko kupovine ruskog odbrambenog sistema S-400. On je rekao i da nema dokaza da taj sistem može da naškodi američkim F-35 borbenim avionima.

Erdogan je u nedelju najavio da će turska vojska sprovesti vojnu operaciju istočno od reke Eufrat, na severu Sirije, u zoni koju kontroliše kurdska Narodna zaštitna jedinica (YPG), inače glavni saveznik SAD na teritoriji Sirije, koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

Turski i američki vojni zvaničnici sastajali su se u Ankari kako bi pokušali da ispregovaraju dogovor i izbegnu invaziju, a Esper je rekao da veruje da su napravili pomak kad je reč o ključnim pitanjima, prenosi Rojters.

Američki zvaničnici su jasno stavili do znanja da bi vojna operacija na severu Sirije bila veoma rizičan poduhvat i da bi mogla da ugrozi bezbednost američkih snaga koje sarađuju sa sirijskim Kurdima, ali i da pomogne militantima Islamske države u tom regionu.

 

Izvor Tanjug/B92, 06. avgust 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u