NATO: Ne prisiljavamo BiH ni na šta, sami su podneli zahtev

Oni su naveli da je, nakon što je BiH podnela zahtev u Talinu 2010, odlučeno da se prihvati ponuda za MAP, ali ne i da se krene sa ANP-om

NATO neće prisiljavati BiH da podnese Godišnji akcioni program u okviru Akcionog plana za članstvo, rečeno je Nezavisnim u Odeljenju za odnose s javnošću Alijanse u Briselu, uz podsećanje da je ta zemlja 2009. godine sama podnela zahtev da uđe u taj program (MAP).

Oni su naveli da je, nakon što je BiH podnela zahtev u Talinu 2010. godine, odlučeno da se prihvati ponuda za MAP, ali ne i da se krene s Godišnjim nacionalnim programima (ANP). Prvi ANP za BiH je, kako kažu, odobren tek prošle godine.

„ANP je program koji razvija sama zemlja i kreira ga prema vlastitim potrebama. ANP pruža NATO dublju i sadržajniju podršku u reformama koje se odnose na odbrambene kapacitete, regionalnu bezbednost, spremnost u delovanju u slučaju prirodnih katastrofa i spremnost i interoperatibilnost oružanih snaga”, kažu u Severnoatlantskoj alijansi.

Dodaju da se u okviru ANP u konsultacijama s NATO fokus stavlja i na reforme u oblasti demokratije, bezbednosti i odbrane, a svake godine podnosi se procena, uz odobrenje 29 zemalja članica, o kojoj se raspravlja s partnerom koji je pokrenuo MAP.

Naglašavaju i da učešće u MAP ne prejudicira odluku Alijanse o budućem članstvu. „Kao i sve druge NATO odluke, Savet NATO sve odluke o novim članovima donosi konsenzusom”, ističu u NATO. Dodaju i da postoji još jedan mehanizam saradnje s NATO, Individualni partnerski akcioni plan (IPAP), koji je dizajniran za zemlje koje žele dublje odnose sa NATO, ali bez deklarisanog cilja da postanu članice.

Napominju da je IPAP usaglašen između NATO sa Gruzijom, Azerbejdžanom, Jermenijom, Kazahstanom, BiH, Moldavijom, Crnom Gorom i Srbijom, a da su neke od zemalja koje su počele u IPAP kasnije odlučile da krenu i ka članstvu.

Nezavisne podsećaju da u BiH ne postoji jedinstveno mišljenje hoće li u Brisel ove godine biti upućen prvi Godišnji nacionalni program. Dok Bakir Izetbegović, predsednik SDA, kaže da će ANP biti upućen, iako u redukovanom obliku, Dušanka Majkić, dugogodišnji član Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost parlamenta BiH, tvrdi da on neće biti upućen jer nigde ne piše da će to biti urađeno.

Izetbegović je rekao da dogovor političkih lidera, koji je potpisan kao preduslov za formiranje nove vlasti, podrazumeva ispunjavanje ranijih odluka Predsedništva, koje, po njemu, znače i slanje ovog programa. Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić rekao je da neće glasati za kandidata za predsedavajućeg Saveta ministara ukoliko nema odluke o upućivanju ANP, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 09. avgust 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u