N. Kecmanović: (Ne)stabilna BiH želi da stvori bosansku nadnaciju

Iako je bosanska nadnacija, odnosno državna ili politička nacija, tri puta doživjela neuspjeh i izazvala kontraefekat – nema odustajanja

Krajem jula u Izraelu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je izjavila: „BiH je nestabilna zemlja“ i toliko naljutila kolege Šefika Džaferovića i Željka Komšića da su joj više mahalaški nego kolektivno predsjednički uzvratili: „Nestabilna si ti, a ne Bosna!“

Ispostavilo da to nije rekla ona, nego krivo zapisala novinarka Džeruzalem posta, ali dva bošnjačka predstavnika joj se nisu izvinili. A šta bi bilo da je Kolinda izjavila da je BiH veoma stabilna i funkcionalna? Svi bi to shvatili kao ironiju, a Šefik i Željko, još više bi se naljutili. Ne valja im da se kaže ni da je stabilna ni da je nestabilna. Šta bi onda htjeli?

Valjalo bi im da je rekla da bi BiH bila stabilna samo da nema „bosanskih“ Srba i „hercegovačkih“ Hrvata, jer „nemaju emociju bosanskog patriotizma“. No, oni i bez rečene emocije odvajkada žive u BiH. Zajedno čine više od pola populacije na 75 odsto „državne“ teritorije, i BiH na sve četiri strane graniči sa njihovim „maticama“. Šta sa njima uraditi? U bošnjačkoj produkciji nailazimo na nekoliko strateških mjera.

– Od Srba i Hrvata u BiH treba napraviti Bosance! Ideja je naslijeđena od Benjamina Kalaja, preko Branka Mikulića do Valentina Incka. Iako je bosanska nadnacija, odnosno državna ili politička nacija, tri puta doživjela neuspjeh i izazvala kontraefekat – nema odustajanja. Zasnovana je na ustavnom patriotizmu i građanskom društvu, dok u BiH nema građanstva, a patritotizam je kod Srba i Hrvata vezan za RS i „HB“. Čak neuporedivo više za Srbiju i Hrvatsku nego za BiH.

– Lokalnom i međunarodnom satanizacijom pritisnuti Srbe da isele! Vele: „Hrvati u BiH su se populaciono prepolovili, a Srbi su već iscurili iz Sarajeva pa će tako isprazniti i RS…“ Još uoči rata iz SDA su poručivali: „Kada zapuca, Srbi i Hrvati bježaće put matica, a Muslimani nemaju kud, boriće se i pobijediti“. Ispostavilo se da su i Srbi iz matice porijeklom iz BiH, kao i Srbi prognani iz Hrvatske stizali u pomoć, dok su Muslimani zbog dobrodošlice na Zapadu ponajviše trajno otišli. Zato su Bošnjaci 2013. popisnim falsifikatom povećali procenat na preko 50 odsto, a računaju i na mudžahedine, selafije, šeike i migrante koji će preko vjere prihvatiti naciju. Na upozorenje da brojno stanje nacije nema ustavno-politički nego samo statistički značaj, bošnjački učenjaci sebe sokole da je „konstitutivnost glupost“. „Genocid“ u Srebrenici služi da međunarodno anatemiše Srpsku, izvan konteksta lokalnih srpskih žrtava i političkih uzroka početka građanskog rata.

– Obezbijediti kolaborante među Srbima u zajedničkim organima! Koliko god je narod već u osam izbornih ciklusa dao povjerenje patriotskoj politici aktuelne vlasti izborna matematika i pojedine odredbe Aneksa 4 omogućuju pojave kao što je ministar Dragan Mektić, koji iz Savjeta ministara BiH četiri godine radi protiv Srpske, koja ga je delegirala u Sarajevo. Na čelu važnog bezbjednosnog resora, on predstavlja pandan Komšiću, Hrvatu u vrhu BiH po izboru Bošnjaka. Ovi pojedinačni ispadi ohrabruju Bošnjake da mogu angažovati kritičnu masu podobnih Srba iliti „bosanskih patriota“ i slomiti RS.

– Dovesti NATO u BiH protiv „malih Rusa“! Bošnjaci se posljednjih mjeseci grčevito bore da, sa MAP-om, BiH jednom nogom zakorači u NATO, koji bi, kako vjeruju, globalnim monopolom sile dugoročno održao granice BiH i disciplinovao remetilačke Srbe, sve do potpune bošnjakizacije BiH. OHR je bez autoriteta, članstvo u EU neizvjesno, pa je „maligni uticaj Rusije“ prava prilika da Vašington podupre Bošnjake protiv „malih Rusa“.

– Odvojiti Srpsku od Srbije, kao i Srbiju od Srpske! Iako iz Sarajeva politički i medijski neprestano kleveću Srpsku, u fokusu napada je Srbija. Bošnjački političari su, naime, svjesni zamke da optužbe protiv Banjaluke potvrđuju da je rat ’92-’95. bio građanski, pa zato radije insistiraju na agresiji iz Beograda. Od Srbije čas traže da se drži dalje od BiH, čas opet da umiruje RS. Šire priču da je Srbija gura protiv BiH ili, obrnuto, da će je otkačiti na putu za EU. Kao ideal vide „Milove Montenegrine“, koji su uz pomoć muslimanske i albanske manjine okrenuli Crnu Goru protiv lokalnih Srba i Srbije.

– Nastaviti reviziju Aneksa 4 koju je OHR zapustio! Malo, malo pa bošnjački mediji podsjete Incka da ima bonska ovlašćenja, kao i na „svijetle“ primjere Petriča i Ešdauna, koji su izobličili Dejton na štetu Srpske i Srba. Još neki nametnuti zakon, dislokacija nekog resora u Sarajevo i ustavna presuda stranaca ili čak samo smjena Dodika, i Bošnjaci bi, vjeruju, završili posao.

Možda i nisu u krivu. Srpska jeste neuporedivo stabilnija i funkcionalnija nego i BiH i FBiH i politički sve dalja od Sarajeva, a ima i moćne saveznike, ali nije neranjiva na navedene unutrašnje i nenavedene spoljne udare.

Suočeni sa otporom Srpske unitarizaciji BiH, a sada i „Herceg Bosne“ unitarizaciji FBiH, „dobri Bošnjani“ su se, svojim hegemonističkim fantazijama, našli su sukobu sa vascijelim komšilukom. Obrnuto proporcionalno svojoj realno nezavidnoj poziciji, oni sada hoće cijelu BiH, bošnjačku – bez i Srba i Hrvata. Najavljuju „drugo poluvrijeme građanskog rata“ da bi preokrenuti rezultat.

No, vratimo se Kolindi! Neće biti da je u Džeruzalem postu sve izmišljeno. Da bi što brže apsolvirala neugodna pitanja izraelskog predsjednika Rivlina o povampirenju fašizma u Hrvatskoj, čemu je i sama kumovala, predsjednica se raspričala o „BiH kao šampionu po broju dobrovoljaca ISIL-a“. Domaćina je, naravno, i to veoma zanimalo, a Šefik i Željko nisu mogli da ospore rekord.

 

Autor Nenad Kecmanović

 

Naslovna fotografija: Medija centar Beograd

 

Izvor sveosrpskoj.com, 10. avgust 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u