Peking Londonu: Odmah obustavite mešanje oko Hongkonga

„Kina zvanično poziva Veliku Britaniju da odmah obustavi sve akcije mešanja u pitanja Hongkonga i unutrašnja pitanja Kine“, navode iz MSP-a

Kineske vlasti pozvale su danas Veliku Britaniju da se „ne meša“ u unutrašnja pitanja Hongkonga. Zahtev je usledio nakon što je britansko Ministarstvo inostranih poslova izrazilo zabrinutost zbog protesta u Hongkongu.

Šef britanske diplomatije Dominik Rab je u petak u telefonskom razgovoru sa šeficom hongkonške vlade zatražio nezavisnu istragu o neredima tokom protesta protiv vlasti koji se dva meseca održavaju u Hongkongu.

„Kina zvanično poziva Veliku Britaniju da odmah obustavi sve akcije mešanja u pitanja Hongkonga i unutrašnja pitanja Kine“, navela je kineska diplomatija. Kina smatra da je Rab doneo „pogrešnu odluku“ da pozove Keri Lam. Kineske vlasti sve više smatraju da demonstracije u Hongkongu imaju podršku sa Zapada.

NASTAVLjENI PROTESTI U HONGKONGU
U Hongkongu se danas održavaju odvojeni protesti građana koji demonstriraju od početka juna protiv lokalnih vlasti. Jedan skup se održava u centralnom delu Hongkonga, a drugi skup kod luke Viktorija. Na oba skupa demonstranti nose plakate s natpisima „Vratite nam Hongkong“ i „Povucite zli zakon“. Skupovi se odvijaju u mirnoj atmosferi.

Protesti u Hongkongu počeli su početkom juna zbog protivljenja građana predlogu zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu. Protivnici tog zakona navode da on predstavlja pretnju slobodama Hongkonga, garantovanim u toku 50 godina, od 1997, kada je Kina ponovo preuzela kontrolu nad tom bivšom britanskom kolonijom.

Iako je predlog zakona o izručenju u međuvremenu suspendovan, protesti su nastavljeni, a demonstranti su zatražili ostavku šefice hongkonške vlade Keri Lam i istragu o tome da li je policija koristila prekomernu silu u suzbijanju protesta.

 

Izvor Beta/AFP/B92, 11. avgust 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u