Majka Džulijana Asanža: Sina mi ubijaju sporo i okrutno

„Mog sina Asanža polako, okrutno i nezakonito ubijaju vlade SAD i Velike Britanije, zbog višestruko nagrađivanog novinarstva“, rekla je ona

Majka osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža (48) Kristin Asanž izjavila je da vlade Velike Britanije i SAD „ubijaju“ njenog sina, zbog razotkrivanja zločina i korupcije.

„Mog sina Džulijana Asanža polako, okrutno i nezakonito ubijaju vlade SAD i Velike Britanije, zbog višestruko nagrađivanog novinarstva koje otkriva ratne zločine i korupciju“, napisala je Kristin Asanž na svom Tviter nalogu.

https://twitter.com/AssangeMrs/status/1160372790223966209?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1160372790223966209&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.rts.rs%2Fpage%2Fstories%2Fci%2Fstory%2F2%2Fsvet%2F3620808%2Fkristin-asanz-sina-mi-ubijaju-sporo-i-okrutno.html

Ispod te objave ona je dodala objavu „Vikiliksa“, odnosno izveštaj izvestioca UN za pitanja torture i mučenja koji se založio za prekid „kolektivnog progona“ Asanža.

Izvestilac navodi da nikada za 20 godina rada nije video da se grupa demokratskih država udruži i zajedno namerno izoluju, demonizuju i zlostavljaju pojedinca tako dugo, bez imalo poštovanja prema dostojanstvu čoveka i vladavini prava.

Osnivač „Vikiliksa“ trenutno se nalazi u zatvoru u Londonu, nakon što je posle skoro sedam godina uhapšen u Ambasadi Ekvadora u tom gradu. Svi koji su ga posećivali rekli su da mu je zdravstveno stanje loše, prenosi Raša tudej navodeći da ga je prošle nedelje posetio novinar Džon Pildžer koji je rekao da se njegovo stanje pogoršava i da ga tretiraju gore od ubice.

Trenutno, Asanžu preti ekstradicija u SAD gde se tereti za posedovanje i širenje poverljivih informacija, a ukoliko sud utvrdi krivicu može biti osuđen na 175 godina zatvora.

 

Izvor Tanjug/RTS, 12. avgust 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u