SAD o vezama sa vođama protesta u Hongkongu: Pa šta, mi to činimo svaki dan?

Čini se da arogantnost Vašingtona nema granica, bilo da se radi o odnosima s vazalskim zemljama ili svjetskim i regionalnim silama

Nakon objave fotografije Džuli Idej, šefice odeljenja za politička pitanja američkog generalnog konzulata, sa sastanka s čelnicima nasilnih protesta u Hongkongu, Peking je službeno upozorio SAD da se ne upliće u unutrašnje poslove Kine. Odgovor Stejt Departmenta na konferenciji za novinare održane 8. avgusta u Vašingtonu na ovo upozorenje je bio nevjerovatan.

„Pa šta?! Mi to činimo diljem svijeta svaki dan“, rekla je portparolka Stejt Departmenta Morgan Ortagus.

Nakon izvještaja da su se sastali s navodno „prodemokratskim“ aktivistima, Kina je zatražila da se američki diplomati sa sjedištem u Hongkongu “prestanu miješati” u poslove grada, što je izazvalo burni odgovor Vašingtona.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je veliko nezadovoljstvo aktivnostima američke diplomatije, pozivajući se na izvještaje lokalnih medija koji su objavili dokaze da se zvaničnicia američkog generalnog konzulata u Hongkongu sastala s lokalnom “nezavisnom grupom”.

U izjavi od četvrtka, Peking je pozvao diplomatsko predstavništvo da “odmah prekine kontakte s raznim pobunjenicima protiv Kine” i “da se odmah se prestane miješati u poslove Hongkonga”. Vijest je prvi objavio hongkonški list Takungpao, koji je naveo da je došlo do sastanka članova političke stranke “Demosisto” s čelnicom političkog odeljenja američkog generalnog konzulata u Hongkongu, Džuli Idej, na kojem je bio i poznati prozapadni aktivista Džošua Vong.

Govoreći s novinarima u Vašingtonu, je portparolka Stejt Departmenta Morgan Ortagus odbacila je kineske tvrdnje i optužila Peking da je kriv što su lokalni mediji u Hongkongu objavili osobne podatke Džuli Idej, koja je sa svojim suprugom poznata i kao strateg sprovođenja takozvanih „obojenih revolucija“.

Čini se da arogantnost Vašingtona nema granica, bilo da se radi o odnosima s vazalskim zemljama ili svjetskim i regionalnim silama.

“Mislim da ovo nije formalni protest, to bi učinili zloglasni režimi. Tako se ne ponaša jedna odgovorna nacija”, rekla je Morgan Ortagus, komentarišući dio medijskih natpisa o porodici Džuli Idej, podataka koji su citirani s internet stranice jedne američke vjerske publikacije.

“Naša diplomatkinja je radila svoj posao i pohvaljujemo njen rad. To rade američki diplomati svaki dan širom svijeta”, dodala je Ortagus i napomenula kako je jedan zvaničnik Stejt Departmenta ranije za AFP rekao da se predstavnici američke vlade “redovno susreću s brojnim predstavnicima ljudi širom Hongkonga i Makaoa”.

“Na primjer, na dan ovog konkretnog sastanka su se naše diplomate takođe sastale s lokalnim zakonodavcima zbog osnivanja “ujedinjenog demokratskog tabora”, kao i s članovima američke poslovne zajednice i konzularnog korpusa”, rekla je portparolka, ali nije htjela imenovati o koji je „lokalnim zakonodavcima“ riječ. Peking je više puta osudio protivvladine proteste u poluautonomnoj regiji i iznio je više dokaza o uplitanju Zapada u neredima u Hongkongu.

Što se same bezbednosne situacije tiče, centralne vlasti Kine ne žele slati policiju ili vojsku u Hongkong i za sada preferiraju sve prepustiti lokalnoj autonomnoj vladi i snagama bezbednosti. Međutim, istovremeno se upozoravaju vođe protesta i njihovi sledbenici da svakom strpljenju može doći kraj, a to će biti trenutak kada Peking odluči da su ugroženi nacionalni interesi cijele zemlje, ne samo Hongkonga, koji za sada trpi samo finansijske gubitke.

Američka administracija priznaje da igrala je sramotnu ulogu u neredima u Hongkongu. Vašington javno podržava proteste i nikada ne osuđuje nasilje usmjereno na policiju. Američki generalni konzulat u Hongkongu pojačava svoje direktno miješanje u situaciju u Hongkongu, a američka uprava podstiče nemire na način na koji je obično podsticala “obojene revolucije” na drugim mjestima širom svijeta.

Međutim, za američki Stejt Department su u cijeloj situaciji najsporniji medijski izvještaji u Hongkongu u kojima se “navode privatni podaci američkog diplomatskog osoblja” i Kina naziva “zloglasnim režimom”. Vašington opet crno želi prikazati bijelim i iskriviti istinu.

Glavna ideja članka hongkonškog medija, koji imaju veću slobodu od onih u kontinentalnoj Kini i praktično ne podliježu cenzuri, bila je izvijestiti o miješanju Džuli Idej u hongkonške afere i njenoj ranijoj umiješanosti u planiranje subverzivnih akcija na Bliskom istoku. Izvještaj uopšte nema namjeru prijetiti Idej ili njenoj porodici i po tome je potpuno drugačije od objava hongkonških opozicionih ekstremista, koji pretražuju istoriju i rodoslov pripadnika hongkonške policije, njihovih porodica, što objavljuju, te ih zastrašuju i progone.

Hongkonški mediji imaju pravo izvještavati o američkim diplomatama koji aktivno sudjeluju i miješaju se u situaciju u Hongkongu, jer tako pomažu ljudima da razumiju situaciju. To je posao medija i nema nikakve veze s vladom. Američki Stejt Department kleveće kinesku vladu i proizvoljno tumači medijska prava u Hongkongu, ponašajući se kao nerazumni politički razbojnik.

SAD imaju diplomatske veze s Kinom i zbog toga imaju generalni konzulat u Hong Kongu. Generalni konzulat se miješa se u poslove Hongkonga, čime ozbiljno krši odredbe međunarodnog prava o ulozi diplomatskih misija.

Kao što smo naveli, američki Stejt Department je rekao: “To američki diplomati rade svaki dan širom svijeta.” Doista, mnoge zemlje osjećaju devastirajuće posljedice zločinačke američke diplomatije. Bez obzira koliko SAD bile snažne, to ne može opravdati podsticanje na nasilje i uplitanje u poslove drugih zemalja.

Situacija u Hongkongu pokazuje da ekstremna opozicija i nasilne grupe i gaze uništavaju vladavinu prava i zastrašuju građane. Nasilni protestanti s ulice žele utjecati na uređenje Hongkonga. Nedostaje samo da Džošua Vong, kao Huan Gvaido u Karakasu, odabere jedan od gradskih trgova, popne se na žardinjeru, pogleda u nebo i uz Božju pomoć se proglasi legitimnim vladarom bivše britanske kolonije.

Zapadni mediji više ne prenose podatke o broju protestanata. Na početku su protesti zaista bili masovni i računa se da je na ulice Hongkonga u jednom trenutku izašlo preko dva od ukupno nešto više od sedam miliona njegovih stanovnika. Međutim, kada su lokalne vlasti iz procedure povukle sporni zakon o izručenju građana Hongkonga pravosudnim vlastima takozvane „kontinentalne Kine“, ostale su protestvovati samo ekstremističke grupe i „peta kolona“ zapadnih kancelarija, prije svega Vašingtona i Londona.

Neki protestante upoređuju i sa “super bandom”, dok ih drugi nazivaju “demokratskom bandom”, jer rade stvari u ime demokratije, ali djeluju protiv nje. SAD stoje na čelu ovog pokreta i zajedno su formirali “političku razbojničku grupu” koja narušava situaciju u Hongkongu. Gotovo istu situaciju smo imali u Ukrajini, gdje je šačica neonacističkih ekstremista Desnog sektora i stranke Sloboda uzurpirala proteste protiv vlade Viktora Janukoviča. Koliko god su Janukovičeva vlada i Ukrajina u cjelini tada bili korumpirani, njeno nasilno rušenje je Ukrajinu u ekonomskom smislu vratilo u Srednji vijek.

Međutim, ako su Viktorija Nuland i amabasador Džefri Pjat 2014. godine u Kijevu napravili dobru prodjenu, kada su vjerovali da će se Janukovič uplašiti i vlast predati neonacističkim uličnim bandama, čini se da Džuli Idej iz američkog generalnog konzulata u Hongkongu nema instinkt „dame s kolačima“ s Trga Nezavisnosti u Kijevu.

Zaboravila je da su nemiri protiv temeljnih interesa javnosti i elita u Hongukongu, gdje ljudima, poslovnoj i finansijskoj eliti prije svega trebaju mir i stabilnost. Nekoliko pobunjenika dugoročno ne može obmanjivati mlade Hongkonga. Američke “kolovođe” se služe prljavim trikovima, ali nemaju nikakva upravljačka prava u Hongkongu.

Proteklih dana, što se uglavnom prećutkuje, sve je više hongkonških patriotskih skupina koje hrabro ističu podršku centralnim vlastima. Zavjera će biti razbijena, nemiri će biti okončani, a kolovođe će biti kažnjene po lokalnim zakonima, upozorava Global tajms, službeno glasilo KP Kine na engleskom jeziku.

Za kraj, podsjetimo kako je vijest o sastanku Džuli Idej s liderima nasilnim prosvjeda u Hongkongu komentarisao Čen Vajhua direktor uredništva lista Čajna dejli za EU i bivši glavni dopisnik iz Njujorka.

„Kakva bi bila reakcija Sjedinjenih Država da su se kineske diplomate sastale s čelnicima protestnih pokreta Okupirajmo Volstrit, Crni životi su važn ili Never Tramp?“, napisao je Čen Vajhua. Zaista, bilo bi zanimljivo čuti reakciju američkih zvaničnika i portparolke Stejt Departmenta Morgan Ortagus.

 

Autor N. Babić

 

Izvor logicno.com, 11. avgust 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u